Niestrawność - przyczyny, zapobieganie oraz leczenie
Niestrawność jest ogólnym pojęciem stoso­wanym do określenia kłopotów żołądko­wych, które często są spowodowane trudną do ustalenia przyczyną. Zazwyczaj objawy występują w trakcie albo wkrótce po posił­ku. Do najczęściej odczuwanych dolegliwo­ści należą: ból żołądka, uczucie pełności lub wzdęcia, nadmierne oddawanie gazów i niekiedy czkawka.

Niektóre osoby cierpią również z powodu łagodnych mdłości, uczucia palenia w okolicy serca oraz piecze­nia, z towarzyszącym kwaśnym posmakiem w jamie ustnej.Zazwyczaj niestrawność nie stanowi po­wodu do niepokoju, ponieważ mogą ją zła­godzić bardzo proste środki (zob. Samoleczenie). Jeżeli jednak trwa ona tydzień lub dwa, a przy tym pojawią się wymioty, nie­wyjaśnione zmniejszenie masy ciała, utrata łaknienia, gorączka, wymioty z krwią, cięż­ka biegunka lub czarne smoliste stolce, na­leży poradzić się lekarza, gdyż wszystkie te objawy wskazują na poważną chorobę prze­wodu pokarmowego.

Badania diagnostyczne

Zasadnicze znaczenie diagnostyczne ma ba­danie przedmiotowe i zebranie wywiadu.Do badań dodatkowych, pozwalających wyłączyć choroby przewodu pokarmowe­go, należy badanie radiologiczne przełyku, żołądka i jelit. Wnętrze żołądka lub jelit można również badać za pomocą wzierni­kowania.

Leczenie niestrawności

Jeśli przyczyną niestrawności nie jest inna choroba podstawowa, leczenie jest zwykle zbyteczne. W ciężkich przypadkach można podać lek o działaniu rozkurczowym lub uspokajającym.

Inne metody leczenia niestrawności

Niestrawność można z powodzeniem wyle­czyć, jeśli połączy się metody terapii alter­natywnej z samoleczeniem.

Aromaterapia Praktykujący ten rodzaj te­rapii radzą, aby umieścić 2 krople olejku z bazylii na grzbietowej stronie nadgarstka i wdychać 3 razy dziennie. Olejek z bazylii łączy się często z olejkiem z czarnego pie­przu, rumiankowym i lawendowym.

Ziołolecznictwo Środkiem zalecanym przez zielarzy z krajów zachodnich-jest tawuła, która zmniejsza wydzielanie soku żołądko­wego. Proponują oni, aby łyżeczkę do her­baty suchego zioła zalać szklanką wrzącej wody i tak przygotowaną herbatkę pić przed posiłkiem (nie częściej jednak niż 2 razy dziennie). Można do niej dodać odrobinę miodu, a także wyciągi z mięty pieprzowej lub kopru, które przynoszą ulgę przy zwięk­szonej produkcji gazów jelitowych. Specjali­ści ci uważają również, że napary z lawendy i rumianku łagodzą niestrawność powodo­waną wzmożonym napięciem nerwowym, czosnek natomiast może pobudzać wydzie­lanie soków trawiennych (jeżeli spożycie czosnku powoduje niestrawność, powinno się go przyjmować w postaci tabletek). Po­nadto zalecają umiejętnie dobrane: korzeń arcydzięgla, liść mięty pieprzowej, owoc ko­pru włoskiego, ziele piołunu, liść melisy, ko­rzeń mniszka i in. Zielarze chińscy polecają Wei Tai, Jian Pi- wan, zaś zielarze tybetańscy m.in. Yuril 13, Rutę 6, Serdok 5.

Homeopatia Przy niestrawności z nudno­ściami homeopaci często polecają siarczek antymonu (ammonium crudum), a przy niestrawności z czkawką fosforan sodowy (natrium fosforicum); zaleca się również Nux vomica D6, Carbo vegeatbilis D6, Chamomilla vulgaris D12.

Leczenie dietą  Przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego naturopaci zalecają picie wody destylowanej i przyj­mowanie lekkostrawnych pokarmów. Aby zapobiec niestrawności, niektórzy proponują: do 4 1 wody dodaj szklankę otrąb i szklankę płatków owsianych, odstaw na 24 godz., a następnie odcedź. Pij szklankę tego płynu 15 mi^i przed jedzeniem. Za skuteczne uważane jest spożywanie owo­ców drzewa melonowego w różnych posta­ciach (świeże jagody, sok lub tabletki).

Joga i medytacja  Ćwiczenia oddechowe i medytacja mogą pomóc w przezwycięże­niu stresu, który niekiedy przyczynia się do powstawania niestrawności. Przyjmo­wanie niektórych pozycji, np. „kolana do klatki piersiowej”  i skręty kręgosłupa mogą wpływać korzystnie na układ trawienny.

Samoleczenie

Niestrawności zazwyczaj można zapobiec, jeśli zwróci się baczną uwagę na to, co i jak się je. Unikaj obfitych, wysokotłuszczowych posiłków. Jedz powoli i starannie przeżuwaj każdy kęs. Nie pij gazowanych napojów i żuj, mając zamknięte usta.

Postaraj się, aby pora posiłków stała się przyjemną częścią dnia, a same posiłki od­bywały się w miłej atmosferze. Unikaj rów­nież nadmiernego pobudzenia lub wytężo­nego wysiłku fizycznego zaraz pojedzeniu, a zwłaszcza po spożyciu ciężkostrawnego pokarmu. Jeśli mimo to dojdzie do nie­strawności, przyjęcie dostępnych bez re­cepty tabletek lub płynu o działaniu alkalizującym przynosi zwykle ulgę.

Inne przyczyny niestrawności

Niestrawność może wystąpić w przebie­gu nietolerancji laktozy i zespole złego wchłaniania. Ból górnej części brzucha, który zaostrza się po jedzeniu, może być powodowany schorzeniem pęcherzyka żółciowego, natomiast ból, który zmniej­sza się pojedzeniu, wskazuje na nieżyt lub wrzód żołądka. Do innych przyczyn bólu brzucha należą: zapalenie żołądka i jelit, zespół drażliwego jelita, zapalenie jelita grubego, zakażenia i nadmierne napięcie emocjonalne. Niestrawność może również wystąpić w przebiegu chorób pasożytni­czych, np. lambliozy lub amebozy.

Twoja Ocena



Komentarze