views
1. Alkohol. Warto ograniczyć go do minimum, gdyż etanol odwadnia organizm. Wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej i zakłócenia snu oraz obciąża wątrobę. Wszystko to osłabia odporność organizmu.
2. Słodycze zawierają dużo cukru w formie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego. Przyczynia się on do rozwoju chorób przewlekłych, m.in. nowotworów, cukrzycy, schorzeń układu krążenia. Wg badań cukier może też obniżać odporność nawet o 50 proc. Osłabia bowiem zdolność białych krwinek do niszczenia wirusów i bakterii.
3. Kolorowe napoje. Nawet jeśli nie zawierają cukru, mają w składzie szkodliwe substancje. Część może działać rakotwórczo i osłabiać system odpornościowy.
4. Słone przekąski. Większość poza cukrem zawiera dużo soli oraz szkodliwych tłuszczów trans. Powodują one stany zapalne i rozwój blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Ich nadmiar powoduje, że organizm musi się oczyszczać, a to bezpośrednio powoduje, organizm jest słabszy w walce z patogenami.
5. Wędliny i czerwone mięso. Do wędlin dodaje się substancje syntetyczne, które mogą kumulować się w organizmie i uszkadzać układ krążenia oraz narządy. W samym mięsie szkodzić nam może hem, który podrażnia śluzówkę jelita i wpływa na rozwój bakterii. Nadmiar mięsa w diecie powoduje też zakwaszenie, a w efekcie osłabienie organizmu i większą podatność na infekcje
Komentarze
0 comment