Co szkodzi naszej odporności? Co może osłabić odporność? Produkty, które osłabiają odporność.
Co szkodzi naszej odporności? Co może osłabić odporność? Produkty, które osłabiają odporność.
Wirusy, także koronawirus, są szczególnym zagrożeniem dla osób starszych, już chorych lub z innych powodów mniej odpornych. Dla utrzymania odporności ważne jest odżywianie, w tym unikanie konkretnych rzeczy. Te produkty niszczą naszą odporność.

1. Alkohol. Warto ograniczyć go do minimum, gdyż etanol odwadnia organizm. Wpływa na przyrost tkanki tłuszczowej i zakłócenia snu oraz obciąża wątrobę.  Wszystko to osłabia odporność organizmu.

2. Słodycze zawierają dużo cukru w formie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego. Przyczynia się on do rozwoju chorób przewlekłych, m.in. nowotworów, cukrzycy, schorzeń układu krążenia. Wg badań cukier może też obniżać odporność nawet o 50 proc. Osłabia bowiem zdolność białych krwinek do niszczenia wirusów i bakterii.

3. Kolorowe napoje. Nawet jeśli nie zawierają cukru, mają w składzie szkodliwe substancje.  Część może działać rakotwórczo i osłabiać system odpornościowy.

4. Słone przekąski.  Większość poza cukrem zawiera dużo soli oraz szkodliwych tłuszczów trans. Powodują one stany zapalne i rozwój blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Ich nadmiar powoduje, że organizm musi się oczyszczać, a to bezpośrednio powoduje, organizm jest słabszy w walce z patogenami.

5. Wędliny i czerwone mięso. Do wędlin dodaje się substancje syntetyczne, które mogą kumulować się w organizmie i uszkadzać układ krążenia oraz narządy. W samym mięsie szkodzić nam może hem, który podrażnia śluzówkę jelita i wpływa na rozwój bakterii. Nadmiar mięsa w diecie powoduje też zakwaszenie, a w efekcie osłabienie organizmu i większą podatność na infekcje

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!