Czy grill węglowy jest szkodliwy? Jak zdrowo grillować? Zdrowszy grill.
Czy grill węglowy jest szkodliwy? Jak zdrowo grillować? Zdrowszy grill.
Gdy grillujemy mięso, ryby i warzywa, wytwarza się szkodliwa substancja -akrylamid. Na szczęście łatwo i szybko można zmniejszyć jej ilość w potrawach.

Akrylamid powstaje w każdym produkcie poddanym ogrzewaniu powyżej 120 stopni - nie tylko grillowanych, ale także smażonych i pieczonych rybach oraz mięsie. Jest także w kawie, chipsach, ciastkach, prażonych nasionach, chrupkim i razowym pieczywie, piwie czy płatkach śniadaniowych. Dawka akrylamidu uważana za bezpieczną to do 70 mg dziennie. Jednak im więcej akrylamidu jemy,  tym większe jest ryzyko alzheimera, parkin-sona czy rozwoju nowotworu. Na szczęście istnieją sprytne sposoby, by zmniejszyć ilość akrylamidu.

Co robić, by w potrawach było mniej akrylamidu

 • Zakwaszanie potrawy sprawia, że zmniejsza się w niej ilość cukru i dzięki temu wytwarza się mniej akrylamidu.

✓ Skraplamy mięso lub ryby sokiem z cytryny. Zamiast soku możemy użyć marynaty z dodatkiem octu.

✓ Warzywa marynujemy 2 godziny, a mięso i ryby co najmniej tyle czasu, ale najlepiej włożyć je do marynaty na całą noc.

• Zamiast marynować, przed smażeniem możemy obgotować rybę czy mięso przez 2-3 minuty w naparze z zielonej herbaty (torebka lub 2 łyżeczki suszu na szklankę wody).

• Jeśli grillujemy czy piecze-. my mięso w piekarniku, ustawiamy tempera-turę poniżej 120 st.

✓ Jeśli smażymy, to na papierze do pieczenia.

• Ilość akrylamidu zmniejszy też obsypanie potrawy rozmarynem i oregano.

✓ Gdy robimy hamburgery, do masy dodajmy sproszkowaną glicynę (ok. 18 zł/60 tabletek w aptece). Tabletka wystarczy na 50-70 dag mięsa. Ma lekko słodkawy smak.

Jak jeszcze obniżyć akrylamid

• Ilość akrylamidu zależy od słodkości potrawy. By go zmniejszyć, zastąpmy cukier substancjami słodzącymi z grupy polioli, np. ksylitolem, erytrolem.

• Zmniejszymy ilość akrylamidu w pieczywie, piekąc chleb i dodając do niego sproszkowane tabletki wapnia (1 tabletka na ok. 1/2 kg ciasta).

✓ Jeśli kupujemy wypieki, wybierajmy ta

kie, gdzie spulchniaczem jest soda, a nie wodorowęglan amonu.

✓ Mniej akrylamidu jest też w produktach z mąki ryżowej (a nie pszennej).

✓ Gdy robimy panierkę, dodajmy do niej sproszkowany ekstrakt z bambusa -1 kapsułka wystarczy na 50-70 dag ryby czy mięsa (ok. 50 zł/ 60 kapsułek, kupimy w aptece lub zielarni).

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!