
views
Akrylamid powstaje w każdym produkcie poddanym ogrzewaniu powyżej 120 stopni - nie tylko grillowanych, ale także smażonych i pieczonych rybach oraz mięsie. Jest także w kawie, chipsach, ciastkach, prażonych nasionach, chrupkim i razowym pieczywie, piwie czy płatkach śniadaniowych. Dawka akrylamidu uważana za bezpieczną to do 70 mg dziennie. Jednak im więcej akrylamidu jemy, tym większe jest ryzyko alzheimera, parkin-sona czy rozwoju nowotworu. Na szczęście istnieją sprytne sposoby, by zmniejszyć ilość akrylamidu.
Co robić, by w potrawach było mniej akrylamidu
• Zakwaszanie potrawy sprawia, że zmniejsza się w niej ilość cukru i dzięki temu wytwarza się mniej akrylamidu.
✓ Skraplamy mięso lub ryby sokiem z cytryny. Zamiast soku możemy użyć marynaty z dodatkiem octu.
✓ Warzywa marynujemy 2 godziny, a mięso i ryby co najmniej tyle czasu, ale najlepiej włożyć je do marynaty na całą noc.
• Zamiast marynować, przed smażeniem możemy obgotować rybę czy mięso przez 2-3 minuty w naparze z zielonej herbaty (torebka lub 2 łyżeczki suszu na szklankę wody).
• Jeśli grillujemy czy piecze-. my mięso w piekarniku, ustawiamy tempera-turę poniżej 120 st.
✓ Jeśli smażymy, to na papierze do pieczenia.
• Ilość akrylamidu zmniejszy też obsypanie potrawy rozmarynem i oregano.
✓ Gdy robimy hamburgery, do masy dodajmy sproszkowaną glicynę (ok. 18 zł/60 tabletek w aptece). Tabletka wystarczy na 50-70 dag mięsa. Ma lekko słodkawy smak.
Jak jeszcze obniżyć akrylamid
• Ilość akrylamidu zależy od słodkości potrawy. By go zmniejszyć, zastąpmy cukier substancjami słodzącymi z grupy polioli, np. ksylitolem, erytrolem.
• Zmniejszymy ilość akrylamidu w pieczywie, piekąc chleb i dodając do niego sproszkowane tabletki wapnia (1 tabletka na ok. 1/2 kg ciasta).
✓ Jeśli kupujemy wypieki, wybierajmy ta
kie, gdzie spulchniaczem jest soda, a nie wodorowęglan amonu.
✓ Mniej akrylamidu jest też w produktach z mąki ryżowej (a nie pszennej).
✓ Gdy robimy panierkę, dodajmy do niej sproszkowany ekstrakt z bambusa -1 kapsułka wystarczy na 50-70 dag ryby czy mięsa (ok. 50 zł/ 60 kapsułek, kupimy w aptece lub zielarni).
Komentarze
0 comment