Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Czy jajko kurze zawiera cholesterol? Czy jajecznica podnosi cholesterol? Jajka zawierają dużo cholesterolu, ale to nie on, tylko ilość tłuszczów nasyconych w pożywieniu wpływa na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi, co zwiększa ryzyko choroby serca czy wylewu.

• Nie przejmuj się cholesterolem

 Średniej wielkości jajko zawiera ok. 12 razy więcej cholesterolu niż 25 g sera cheddar, ale to raczej ser podniesie poziom cholesterolu we krwi, gdyż zawiera prawie 7 razy więcej łuszczów nasyconych niż jajko.

W jajkach jest za to dużo dobroczynnych substancji. Są one jednym z niewielu źródeł witaminy D w pożywieniu oraz dostarczają znacznych ilości witaminy A, E, B2 i B12. Zawierają również dużo choliny, która według badań może odgrywać kluczową rolę w sprawnym funkcjonowaniu mózgu.

Eksperymenty na zwierzętach dowodzą, że cholina stymuluje pamięć i przyspiesza proces uczenia się. „Journal of the American Medical Association” opublikował artykuł, w którym autor porównuje dietę ponad 100 000 kobiet i mężczyzn mieszkających w USA i dowodzi, że osoby, które w okresie 14 lat jadły jedno jajko dziennie, nie miały zwiększonego ryzyka choroby serca czy wylewu. Oficjalna rada Brytyjskiego Towarzystwa Dietetycznego oraz Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Serca brzmi, że jedzenie jednego jajka dziennie nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi, pod warunkiem że ilość spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych pozostaje niska.

Twoja Ocena