5 ZASKAKUJĄCYCH SPOSOBÓW, jak postępować z tymi najpopularniejszymi owocami roślin warzywnych

• Przechowuj pomidory w temperaturze pokojowej Dojrzałe, soczyste, świeżo zebrane pomidory mają głęboki, wspaniały smak. Niestety, nie służy im przechowywanie w lodówce. Najlepiej trzymać je w spiżarni, w wiklinowym koszyku, by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza.

•    Zachowaj smak i aromat najdojrzalszych pomidorów W szczycie sezonu warto kupić więcej pomidorów na targu. Dziś mało kto ma czas, by robić z nich przetwory. Szybciej i łatwiej jest je po prostu zamrozić. Należy wykroić twarde łyko ze środka, ułożyć całe pomidory na blasze i wstawić do zamrażalnika. Kiedy się zamrożą, przełożyć do foliowych torebek z zamknięciem i schować z powrotem w zamrażalniku. Po wyjęciu można je łatwo obrać ze skórki - wystarczy polać je gorącą wodą i od razu obierać.

•    Susz pomidory Innym sposobem, by móc rozkoszować się doskonałymi pomidorami jest ich suszenie. Dojrzałe, podłużne pomidory (bo takie mają najwięcej miąższu) pokrój na ćwiartki lub połówki, usuwając pestki. Osusz lekko papierowym ręcznikiem i ułóż na blasze do pieczenia, przeciętą stroną do góry. Skrop lekko oliwą z oliwek, posyp solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, ziołami lub czosnkiem i włóż do piekarnika nagrzanego do 150°C mniej więcej na godzinę. Po wyjęciu z piekarnika wystudź i przełóż do plastikowego pojemnika. Przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.

Jeśli chcesz przechować je na później (na zimę i wiosnę, a nawet dłużej), zalej je w słoikach gorącą oliwą, dodając ulubione zioła i przyprawy. Pomidory można też suszyć w elektrycznej suszarce.

• Unikaj krojonych pomidorów z puszki i przecierów pomidorowych Są one co prawda bardzo wygodne w użyciu, ale najczęściej zalane nie najlepszym sokiem pomidorowym o metalicznym posmaku.

Znacznie lepsze są całe pomidory z puszki. Zamiast kroić je przed wrzuceniem do rondla, rozdrobnij je palcami. Pomidory z puszki są zazwyczaj bardzo smaczne i znacznie lepsze poza sezonem niż świeże, importowane z daleka. Unikaj również pomidorów podłużnych, zwanych też śliwkowymi.

Często używa się ich do gotowania, gdyż mają więcej miąższu i gotują się szybciej, są jednak mniej smaczne.

• Przyrządź szybki sos pomidorowy To prawda, że sos pomidorowy duszony powoli całymi godzinami smakuje najwyborniej, można jednak przyrządzić w ciągu zaledwie pół godziny jego szybką i równie pyszną wersję, szczególnie kiedy jest sezon na pomidory. Istnieje wiele takich przepisów. Poniższy pochodzi z książki kucharskiej słynnej rodziny Soprano.

Do ustawionego na średnim ogniu rondla wlać 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Wycisnąć do niej 2 duże ząbki czosnku i smażyć ok. 4 minuty, aż się przyrumieni na złocisty kolor. Wrzucić 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów, obranych, odciśniętych z soku i pokrojonych (jeśli skończył się już na nie sezon, użyć włoskich pomidorów z puszki o wadze 540 g, odciśniętych i pokrojonych).

Posolić do smaku i dusić 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Dorzucić 8-10 listków świeżej bazylii, porwanych na drobne kawałki. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Ten sos nie będzie może aż tak doskonały, jak ten duszony godzinami, ale całkiem dobrze go zastąpi. I nie musisz kupować gotowych sosów do makaronu!

Twoja Ocena