views
Pieczarka polna, połowa, ogrodowa, piekarka
Od maja do listopada na łąkach, pastwiskach, polach, miedzach, w ogrodach i rowach - miejscach bogatych w związki azotowe. Kapelusz kulisty, potem wypukły i na koniec rozpostarty, białawy. Trzon krótki, gruby pełny z pierścieniem u góry. Jadalna. Mylona z trującymi, białymi muchomorami, np. z jadowitym. W odróżnieniu od nich nie ma bulwy i pochwy u nasady trzonu oraz białawych blaszek, które u pieczarek są różowe, czerwonobrązowe aż do brązowoczarnych.
Pieczarkę można pomylić z Muchomorem jadowitym
Muchomor jadowity
Od lipca do października, głównie na glebach ubogich, wilgotnych i kwaśnych, w lasach iglastych, rzadziej w liściastych, pod świerkami, sosnami, brzozami, dębami i bukami. Kapelusz dzwonkowaty, potem bardziej płaski, białawy z prążkowanym brzegiem. Trzon cylindryczny, łuskowato-włóknisty z bulwiasto zgrubiałą nasadą i błoniastą pochwą; pierścień szczątkowy lub brak. Zapach rzodkwi. Śmiertelnie trujący! Młode owocniki mylone z pieczarkami.
Komentarze
0 comment