views
Za co odpowiada woda?
Woda jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w którym zachodzi szereg reakcji chemicznych przekładających się na kondycję fizyczną i psychiczną.
Odpowiada także za ciśnienie krwi, przenosi bowiem do komórek tlen oraz składniki odżywcze, jej obecność pozwala także oczyścić organizm z toksyn. Woda reguluje również temperaturę ciała, stąd też w czasie upałów pojawia się pot.
Niedostateczna ilość wody w organizmie przekłada się na nieprawidłowe jego funkcjonowanie. Zachwianiu ulega system trawienia, praca jelit, przyswajanie cennych składników. Woda nawilża organizm, także płuca ułatwiając oddychanie, bierze udział w przenoszeniu dźwięków przez ucho środkowe.
Ile wody pić?
Woda trafia do naszego organizmu nie tylko w jej czystej postaci. Znajduje się również w wielu pokarmach- owocach, warzywach, mleku, mięsie czy nawet pieczywie.
Jeśli nasza dieta bogata jest w owoce i warzywa organizm ma szansę otrzymać nawet około 1 litra wody.
Każdego dnia powinniśmy dostarczyć naszemu organizmowi minimum 1 litr wody, przy czym pamiętać należy także o maksymalnej porcji, która powinna uwzględnić możliwości nerek.
Dawkę tę należy przeliczyć na wagę ciała. I tak przyjmuje się, że na 1 kg masy ciała przypada około 30 cm3 wody na dobę.
Codziennie nasz organizm traci około 2,5 litra wody (mocz, pot, kał) a narządem, który uczestniczy w regulowaniu gospodarki wodnej są nerki.
Sygnałem świadczącym o braku wody w organizmie jest uczucie pragnienia. Odczuwamy je, gdy tracimy 1-2 % wody, przy czym utrata około 20% prowadzi do śmierci.
Zapotrzebowanie na wodę zależne jest od pory roku, strefy klimatycznej, przemiany materii, rodzaju wykonywanej pracy. W upalne dni oraz w trakcie wykonywania pracy fizycznej zapotrzebowanie na wodę wzrasta nawet do 4 litrów na dobę. Woda wyparowuje z organizmu również w czasie mrozów, kiedy to wzrasta zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania ciała. Ilość płynów należy też zwiększyć w czasie choroby, podczas gorączki, biegunki, wymiotów.
Kiedy nasza dieta jest wysokokaloryczna, bogata w błonnik a produkty są słone i ostro doprawione, organizm w czasie trawienia zużywa większą ilość wody. Jej dawka powinna być także zwiększona w przypadku osób chorych na cukrzycę, odchudzających się oraz z nadwagą a także tych, którzy piją duże ilości kawy czy mocnej herbaty.
Jaką wodę wybrać?
Woda mineralna powinna być dobrana adekwatnie do potrzeb i kondycji organizmu. Oznacza to, że niemowlęta i dzieci powinny pić wodę źródlaną, osoby z nadciśnieniem tętniczym stronić powinny od wody zawierającej wysoką ilość sodu, wybierając te zawierające wysokie stężenie magnezu, chorzy na kamicę nerkową wybierać powinni wodę o niskiej zawartości wapnia, który z kolei zalecany jest cierpiącym na osteoporozę. Osoby pracujące w wysokich temperaturach oraz fizycznie niedobór minerałów uzupełniać powinny z kolei wodą zawierającym wysokie stężenie potasu i sodu.
Woda powinna nam przede wszystkim smakować, bowiem okazuje się, że nie każda smakuje tak samo. Warto dlatego kupić kilka butelek różnych marek, by mieć możliwość porównania i wyboru smaku najbardziej nam odpowiadającego.
Co kryje w sobie butelka wody mineralnej?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów wód. Co kryją niektóre z nich?
Postanowiliśmy sprawdzić skład tych, które cieszą się sporą popularnością - Woda mineralna ranking
Woda mineralna Cisowianka
woda Cisowianka pochodzi z nałęczowskich pokładów wodonośnych i jest średniozmineralizowana, co oznacza, że można ją pić codziennie, bez ograniczeń. Co ważne, nie zawiera dużej ilości sodu.
W 1 litrze wody mineralnej Cisowianka znajduje się 714 mg składników mineralnych, wśród nich między innymi:
kationy – wapniowy, magnezowy, sodowy, potasowy,
aniony – wodorowęglanowy, chlorkowy, siarczany, flourkowy.
Woda mineralna Żywiec Zdrój
woda Żywiec Zdrój pochodzi z ekologicznie czystych terenów Żywieckiego Parku Krajobrazowego. Ma neutralny smak, nie zawiera dużej ilości sodu, jest też odpowiednio zmineralizowana, toteż jest bezpieczna dla zdrowia i może być pita bez ograniczeń.
Instytut Matki i Dziecka zaleca ją do spożywania przez kobiety karmiące, w ciąży, niemowlęta oraz dzieci.
1 litr wody mineralnej Żywiec Zdrój zawiera 232 mg składników mineralnych, w tym między innymi:
kationy – wapniowy, sodowy, magnezowy,
aniony – wodorowęglanowy, fluorkowy.
Woda mineralna Muszynianka
Dewizą marki jest stwierdzenie, że „woda to życie”, z czym zgodzić musi się każdy z nas.
Początki firmy związane są nie z wodą lecz ze świadczeniem usług krawieckich, które następnie zostają poszerzone o przemysł spożywczy. Dopiero na początku lat 90. rozpoczyna się produkcja wód mineralnych, a poprzednie lata stanowią skarbnice wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia.
Woda mineralna Muszynianka pochodzi z Popradzkiego Parku Krajobrazowego i jest wodą alkaliczną, wysokozmineralizowaną, magnezowo-wapniową. Zawiera wiele cennych minerałów, w tym między innymi magnez, wapń, potas, sód, żelazo, mangan, fluorki, chlorki. Wykazuje tez właściwości dietetyczno-odżywcze.
W 1 litrze wody mineralnej Muszynianka znajduje się aż 1952 mg składników mineralnych, w tym:
kationy – magnezowy (130), wapniowy (205), sodowy (88), potasowy (10),
aniony – wodorowęglanowy (1477), siarczanowy (28), chlorkowy (14).
Większość z nas pije za mało wody. To z kolei może przyczynić się do kłopotów zdrowotnych. Objawem niewystarczającej ilości wody w organizmie jest nie tylko rosnące pragnienie czy suchość w ustach, ale również rozdrażnienie, bezsenność, wysuszenie i zaczerwienie skóry, spadek apetytu, osłabienie organizmu. Zbyt mała ilość wody utrudnia także pozbycie się toksyn z organizmu, które w konsekwencji zalegają w nim, co przekłada się na stan zdrowia oraz kondycję skóry.
Wodę, utrzymującą nas przy życiu, warto pić. Za jej sprawą z pożywienia rozpuszczone zostają związki chemiczne, organizm zostaje oczyszczony z toksyn, ciało utrzymuje stałą temperaturę zaś nasze wnętrze jest należycie nawilżone, co umożliwia prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych organów.
Komentarze
0 comment