Jest to bardzo nieprzyjemna przypadłość. Nie zawsze przy tym wiadomo, co zgagę powoduje. Często możemy usłyszeć dobre rady w rodzaju: „Nie jedz tak dużo!" albo „Nie jedz tak tłusto!’’. Inni winią ostre potrawy, zwłaszcza te zawierające curry czy pieprz kajeński. Jeszcze inni - grejpfruty, pomarańcze i inne kwaśne owoce. Na początek na pewno należy pójść do apteki i poprosić farmaceutę o dostępne bez recepty środki zobojętniające kwasy żołądkowe.

Zgaś płomienie

•    Kiedy tylko poczujesz pierwsze piekące zwiastuny zgagi, wy-pij szybko dużą szklankę wody. Woda spłucze kwas żołądkowy z powrotem do żołądka.

•    Sporządź własny napar na zgagę: łyżeczkę świeżo startego korzenia imbiru lekarskiego wsyp do szklanki wrzątku, odczekaj 10 minut i wypij. Imbir - stosowany jako lekarstwo na nudności (na przykład wywołane chorobą lokomocyjną), działa także rozluźniając© na mięśnie przełyku, dzięki czemu kwasy żołądkowe nie są wypychane do góry.

•    Zielarze twierdzą, że pomóc może również napar z biedrzeńca anyżu (anyżku), kminu rzymskiego (kminu, kminku) albo nasion kopru (fenkułu) włoskiego. Weź 2 łyżeczki jednego z wymienionych ziół i zalej szklanką wrzątku. Parz przez 10 minut, a następnie przecedź i wypij.

•    Specjaliści ajurwedy, tradycyjnej medycyny indyjskiej, zalecają na zgagę picie naparu z cynamonowca lub kardamonu mala-barskiego. Weź łyżeczkę jednej z tych przypraw, zalej szklanką wrzątku i postępuj jak wyżej.

Stwórz warstwę ochronną

• Korzeń prawoślazu lekarskiego jest jedną z najstarszych znanych metod na zgagę. Prawoślaz wytwarza gęsty, maziowaty śluz, który pokrywa ochronną warstwą błony śluzowe przełyku - to bardzo przydatne, jeśli czujesz się tak, jakbyś miał w przełyku płonącą pochodnię. Łyżeczkę sproszkowanego prawoślazu rozmieszaj w szklance wody i sącz. Pij 3—4 szklanki dziennie. Podobny ochronny napar możesz przyrządzić z rdestu wielkokwiatowego. Łyżeczkę sproszkowanej kory rdestu zalej szklanką gorącej wody. Pij codziennie kilka szklanek.

Jedna z postaci lukrecji gładkiej zwana z angielska DGL, czyli lukrecja odglicyryzowana, także pokrywa przełyk ochronnym śluzem. Można ją kupić w kapsułkach, ale najskuteczniej działa w połączeniu ze śliną, toteż najlepiej przyjmować ją w postaci wafli do żucia - niestety, w Polsce nie są jeszcze dostępne. Jeżeli kupisz je za granicą - żuj 3 razy dziennie po 2-4 wafle zawierające po 380 miligramów DGL, zawsze na pół godziny przed posiłkami. Możesz też przyjmować DGL w postaci kapsułek (dzienna dawka - do 1 grania). Niektóre kapsułki zawierają po 250 miligramów DGL — bierz wtedy po 2 do 4 dziennie.

Zneutralizuj kwas żołądkowy

•    Ślina ma odczyn lekko zasadowy i pomaga neutralizować kwasy żołądkowe. Żeby pobudzić jej wydzielanie, żuj bezcukrową gumę do żucia, ssij twardy cukierek albo wyobraź sobie, że jesz coś, co bardzo lubisz... To spowoduje większe wydzielanie śliny.

•    Soda oczyszczona — czyli wodorowęglan sodu — również neutralizuje kwasy. W szklance ciepłej wody wymieszaj 1/2 łyżeczki sody z kilkoma kroplami soku cytrynowego. Nie pij roztworu samej sody oczyszczonej — sok cytrynowy pomoże wstępnie zlikwidować gaz, który powstaje, kiedy soda reaguje z kwasami żołądkowymi.

® Zasadowy odczyn mają także soki z warzyw, takich jak marchewka, ogórek, burak czy rzodkiew. Możesz doprawiać je do smaku solą i pieprzem. Nie lubisz soków warzywnych? Jedz po prostu surowe warzywa.

Twoja Ocena