Ten przepis wykorzystuje formułę Zdaniem naukowców istnieje ona od około dwóch tysięcy cold cream.Zdaniem naukowców istnieje ona (i jej liczne wersje) od ponad 2000 lat. Nasz krem zawiera oliwę, która jest niezwykle bogata w kwasy omega-9 i witaminę E. Przyjemnie wygładza i regeneruje skórę oraz niweluje stany zapalne. Woda różana zmieszana z absolutem różanym pomaga złagodzić podrażnienia i poprawić nawodnienie.

Składniki

0,42 fl oz /12 g wody różanej

0,27 oz / 8 g wosku pszczelego

0,9 fl oz / 26 g oliwy

0,5 fl oz /14 g oleju z pestek moreli

2 krople absolutu różanego

Przygotowanie

Zanim zaczniesz, raz jeszcze rzuć okiem na sekwencję kolejnych etapów w procesie wyrobu kremów - opisaną na początku tej książki.

 Wykorzystaj metodę „gorącej kąpieli', ale użyj trzech, nie dwóch naczyń: jednego większego i dwóch mniejszych, mieszczących się w tym większym jednocześnie.

W jednym z mniejszych naczyń podgrzej wosk, olej z pestek moreli, i oliwę, a w drugim - wodę różaną.

Gdy wosk się stopi, wyjmij oba mniejsze naczynia z większego.

 Wlej podgrzaną wodę różaną do mieszanki olejów i kontynuuj mieszanie szpatułką lub blenderem elektrycznym. Mieszaj, aż mikstura ostygnie do temperatury 40°C. Dodaj absolut różany, dokładnie wymieszaj.

 Przelej do przygotowanego pojemnika^ i odstaw do ostygnięcia. Krem najtepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, z dala od wody i zanieczyszczeń

Twoja Ocena