views
Dodatek cukru, który pojawia się we współczesnej diecie jest tak niezdrowy, że jest to prawdopodobnie najgorszy element w naszym jadłospisie.
Dodatek cukru dostarcza dużą ilość fruktozy.
Odpowiedź, dlaczego dodatek cukru jest tak szkodliwy dla nas znajduje się w dużej ilości fruktozy dostarczanej do naszego organizmu. A także jego wymienna wersja, czyli syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy.
Fruktoza, fruktoza, ale co to właściwie dla nas znaczy? Cukier jest w połowie glukozą, w połowie fruktozą. Glukoza jest niezbędna i może być metabolizowana prawie przez każdą komórkę w naszym ciele. Kiedy nie dostarczymy naszemu organizmowi jej poprzez naszą dietę, zastąpi on ją białkami i tłuszczami.
Fruktoza natomiast nie jest konieczna dla funkcjonowania w jakikolwiek sposób. Jedynym organem, który metabolizuje fruktozę to wątroba. Ponieważ tylko ona może ją przetransportować. Gdy duże ilości fruktozy dostają się do wątroby, a ona jest już przepełniona glikogenem, wtedy przekształca się ona w tłuszcz. Ten proces jest prawdopodobnie jedną z głównych przyczyn epidemii przewlekłych chorób społecznych. Proces ten nie ma zastosowania do owoców. Ponieważ są one żywym źródłem witamin, minerałów, błonnika, mają dużą zawartość wody i trudno się nimi przejeść.
Argument 1: Fruktoza obciążą wątrobę i organizm
Cukier nie zawiera żadnych witamin i minerałów
Cukier to puste kalorie. Nie ma wątpliwości, że większość wysoko słodzonej żywności - takich jak ciastka, napoje gazowane i batony zawierają bardzo mało składników odżywczych.
Ludzie, którzy je jedzą zamiast innych pokarmów, które są o wiele bardziej pożywne prowadzą do niedoboru wartościowych składników w organizmie.
Argument 2: Cukier to puste kalorie, nie dostarcza składników odżywczych.
Cukier źle wpływa na cholesterol i trójglicerydy
Większość tłuszczu wytwarzanego w wątrobie, na skutek przekształceń fruktozy jest transportowana w lipoproteinach do organizmu. A te często są bogate w cholesterol i trójglicerydy. Wykonano, więc badanie, które było kontrolowane przez lekarzy. Ochotnicy mieli pić napoje słodzone przez 10 tygodni. Według wyników wśród ochotników podniósł się poziom trójglicerydów, podwyższyło się stężenie glukozy i insuliny, wrażliwość na insulinę spadła, zwiększyła się ilość tłuszczu w jamie brzusznej. Co dało jasny wniosek, że napoje słodzone spowodowały cechy charakterystyczne dla zespołu metabolicznego - czyli krok w kierunku otyłości, chorób serca, cukrzycy, itd.
Argument 3: Spożywanie dużej ilości fruktozy prowadzi do niekorzystnych skutków dla naszego organizmu dając efekty już po 10 tygodniach.
Cukier powoduje oporność na insulinę
Główną funkcją insuliny jest przetransportowanie glukozy z krwi do komórek. Jak już wiadomo fruktoza w dużej mierze na nią wpływa. Zwiększa zarówno poziom insuliny jak i glukozy w organizmie. Kiedy tak się dzieje, trzustka wytwarza więcej insuliny, aby ta usunęła glukozę z krwi, ponieważ w nadmiarze staje się toksyczna.
Insulina jednak ma także inną ważną funkcję. Daje sygnał komórką tłuszczowym by podniosły jego poziom. W procesie nadprodukowania insuliny, naprodukowuje się tłuszcz i tak własnie powoduje to otyłość. A gdy organizm staje się oporny na insulinę, co bez wątpienia powoduje fruktoza - komórki w trzustce są uszkadzane i tracą zdolność do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. Co po pewnym czasie powoduje cukrzycę, która dotyka bardzo dużą część populacji na świecie.
Argument 4: Nadmierne spożycie fruktozy może doprowadzić do insulino oporności, czyli krok w kierunku otyłości i cukrzycy.
Cukier uzależnia
Kiedy jemy cukier, uwalniana jest dopamina w mózgu - dając nam poczucie przyjemności. To jest porównywalne do nadużywania kokainy. Nasz mózg jest ściśle przywiązany do poszukiwania działań, które uwalniają dopaminę. A działania, które uwalniają ogromne ilości są szczególnie pożądane.
To jest trudne do udowodnienia naukowcom u człowieka, ale wiele osób spożywa cukier i inne produkty, które go zawierają z powodu uzależnienia. Ponieważ jedząc go uruchamia się "układ nagrody" w mózgu.
Argument 5: Cukier uzależnia
Cukier powoduje oporność na hormon zwany Leptyna
Leptyna jest hormonem, który jest wydzielany przez nasze komórki tłuszczowe. Im mamy więcej tłuszczu, tym więcej leptyny jest wydzielanej. To ma funkcjonować jako sygnał, dla naszego mózgu, że jesteśmy pełni i trzeba przestać jeść. To ma także podnieść nasze zużycie energetyczne. I osoby otyłe faktycznie mają wysoki poziom leptyny, problem jednak w tym, że ona nie działa.
To się właśnie nazywa leptyno oporność i jest głównym powodem, dlaczego ludzie jedzą więcej kalorii niż spalają i stają się otyli.
Fruktoza prowadzi właśnie do oporności na leptynę, poprzez podnoszenie współczynnika trójglicerydów, które blokują jej działanie. To sprawia, że nasz mózg myśli, ze komórki tłuszczowe są puste i że musi wciąż jeść.
Jak się okazuje nasza siła woli jest słaba w porównaniu do leptyny, która wysyła sygnał głodu. To z jej powodu ludzie nie mogą mniej jeść i więcej się ruszać. Aby odwrócić działanie leptyno oporności trzeba zrezygnować z cukru.
Argument 6: Nadużywanie cukru prowadzi do zaburzenia wrażliwości Leptyny, czyli braku kontroli w jedzeniu
Komentarze
0 comment