Jak długo grillować warzywa? Czym przyprawić warzywa na grilla?
Jak długo grillować warzywa? Czym przyprawić warzywa na grilla?
Jak długo grillować warzywa? Czym przyprawić warzywa na grilla? Grilla można używać nie tylko do pieczenia mięs, lecz również i do opiekania warzyw. Oto ciekawy sposób przyrządzania kolb kukurydzy.

Przede wszystkim nie obieraj kolb z łupin. Ułóż je na średnio gorącym miejscu grilla i obracaj w miarę, jak będą się rumienić; celem jest upieczenie ziaren kukurydzy, co zajmuje 20-25 minut. Następnie ściągnij łupiny z kolb (ale ich nie odrywaj), usuń włosy, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż z powrotem na ruszcie na 4-5 minut, aż ładnie się przypieką.

Grilluje się nawet sałatę rzymską. Najpierw się ją myje i osusza papierowym ręcznikiem. Potem rozkrawa wzdłuż na połówki, skrapia oliwą z oliwek, posypuje solą i pieprzem i kładzie na chwilę na ruszcie, zdejmując od razu, gdy lekko zbrązowieje. Na koniec skrapia się ją sosem winegret, okłada cienkimi plasterkami upieczonego mięsa, krążkami czerwonej cebuli z grilla oraz ziarnami kukurydzy.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!