views
Przede wszystkim nie obieraj kolb z łupin. Ułóż je na średnio gorącym miejscu grilla i obracaj w miarę, jak będą się rumienić; celem jest upieczenie ziaren kukurydzy, co zajmuje 20-25 minut. Następnie ściągnij łupiny z kolb (ale ich nie odrywaj), usuń włosy, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż z powrotem na ruszcie na 4-5 minut, aż ładnie się przypieką.
Grilluje się nawet sałatę rzymską. Najpierw się ją myje i osusza papierowym ręcznikiem. Potem rozkrawa wzdłuż na połówki, skrapia oliwą z oliwek, posypuje solą i pieprzem i kładzie na chwilę na ruszcie, zdejmując od razu, gdy lekko zbrązowieje. Na koniec skrapia się ją sosem winegret, okłada cienkimi plasterkami upieczonego mięsa, krążkami czerwonej cebuli z grilla oraz ziarnami kukurydzy.
Komentarze
0 comment