views
Skąd się bierze
Wrażliwe zęby dają sobie znać, gdy w ustach znajdzie się coś zimnego, gorącego, słodkiego lub kwaśnego. Bywają również czułe na dotyk. Wszystkie te czynniki powodują ostry, acz krótkotrwały ból, który skutecznie zniechęca do spożywania ulubionych produktów. Powodem takiego zjawiska mogą być:
- zniszczone szkliwo (np. ułamany ząb)
- złe szczotkowanie doprowadzające do cofania się dziąseł i odsłonięcia szyjek zębowych
- używanie nieodpowiednich past (np. wybielających, które niszczą szkliwo)
- zbyt twarda szczoteczka
- zgrzytanie zębami (np. nerwowe tiki)
- skubanie zębami pestek słonecznika, dyni, obgryzanie paznokci i innych twardych rzeczy
- częste wymioty i refluks żołądka (cofające się kwasy żołądkowe mocno niszczą zęby)
A także inne współistniejące choroby zębów i dziąseł. Dlatego też, nawet jeśli leczymy się na własną rękę, warto wybrać się do dentysty, aby ten sprawdził stan naszego uzębienia i wykluczył inne możliwe schorzenia. Szczególnie gdy mamy problem z dziąsłami, co może szybko doprowadzić do próchnicy.
Wszystkie przyczyny powstawania dolegliwości można określić, po prostu, jako odsłonięcie zębiny (wrażliwej części zęba) albo na skutek zniszczenia szkliwa, albo z powodu osłonięcia szyjek zębowych. W takim wypadku nerwy pozbawione są naturalnej ochrony i reagują na każdy silniejszy bodziec.
Jak leczyć
Aby unikać nawrotów nadwrażliwości i złagodzić jej objawy należy:
- dobrać odpowiednią szczoteczkę do zębów. Twarde za bardzo ścierają szkliwo i uszkadzają dziąsła, dlatego w czasie pobolewania zębów lepiej wybrać te miękkie, a w czasie remisji średnie. Przeczytaj - jak wybrać najlepszą szczoteczkę.
- korzystać z past i innych produktów do zębów wrażliwych. Odpowiednie preparaty dostaniesz w każdej aptece.
- prawidłowo czyścić zęby. Nie ma sensu dociskać szczoteczkę, aż poczujemy na zębach jej trzonek. Wystarczy delikatnymi, kołowymi ruchami wyszczotkować wszystkie zęby. Natomiast okolice dziąseł należy szczotkować prostymi ruchami od strony dziąsła w kierunku korony zęba.
- myć zęby dopiero pół godziny po posiłku. Dzięki temu kwasy z jedzenia zostaną już zneutralizowane i nie „wszorujemy” ich w głąb zęba, co mogłoby je zacząć niszczyć od środka.
- nie przesadzać z częstością mycia zębów. Jeśli są one nadwrażliwe, to wystarczą im dwa mycia w ciągu dnia.
Ponadto możemy zastosować ziołowe płukanki. Polecane są szałwia, dziurawiec i rumianek. Ten ostatni szczególnie przy chorobach dziąseł. Należy zalać łyżkę suszu szklanką wrzątku i parzyć 10-15 minut. Zęby płuczemy 2-3 razy dziennie.
Komentarze
0 comment