Jak poradzić sobie z pokrzywką?
Jak poradzić sobie z pokrzywką?
Pokrzywką nazywamy zmiany skórne, które wyglądem przypominają poparzenie zwykłą pokrzywą. Zazwyczaj zaczerwienione bąble pojawiają się na plecach, ramionach oraz klatce piersiowej, zajmując sporą powierzchnię ciała. I nie dość, że swędzą, to jeszcze niespecjalnie wyglądają, skutecznie zniechęcając do spotkań z przyjaciółmi i do zakładania letnich ciuchów w gorące dni. Jak się pozbyć pokrzywki?

Przyczyny

Na początek trzeba się dowiedzieć skąd się ona bierze. A najczęściej jej przyczyną są alergeny, czyli substancje, na które jesteśmy uczuleni. Znajdziemy je nie tylko w jedzeniu, bo mogą to być także niektóre składniki kosmetyków, chemikalia, ubrania, pościel, rośliny, zwierzęta, leki. Poza tym na pojawienie się wysypki wpływ mają także stres i silne emocje, ucisk (np. obcisłe ubranie), wysoka lub niska temperatura, a nawet zwykła woda, czy wysiłek fizyczny. Lista jest naprawdę bardzo długa.

Pierwsze objawy widoczne są niemal zaraz po kontakcie z czynnikiem wywołującym i zwykle znikają samoczynnie w ciągu maksymalnie dwóch dni. Oczywiście, o ile nie będziemy dalej wystawiać swojego organizmu na działanie alergenu. Pokrzywki bardziej ostre mogą się utrzymywać nawet do sześciu tygodni. A jeśli trwają dłużej, to należy zwrócić się do lekarza, który przepisze leki na receptę. Warto także zrobić sobie badania serologiczne, aby dokładnie określić na co jesteśmy uczuleni i dobrać odpowiednią terapię odczulającą.

Leczenie

Najlepszym sposobem zapobiegania powstawaniu pokrzywki jest unikanie czynników ją wywołujących. Dlatego dokładnie obserwujemy reakcję swojego ciała i, gdy tylko zacznie się pojawiać wysypka należy wziąć pod uwagę, co się wcześniej jadło oraz robiło, aby ustalić swoją indywidualną listę rzeczy do unikania. Pomoże nam w tym wspomniane wcześniej badanie serologiczne. Zwróć uwagę, że np. jedzenie przygotowane w domu może być dla Ciebie neutralne, a spożycie identycznej potrawy kupionej jako „gotowiec” w sklepie zakończy się pokrzywką. Wpływ na to mogą mieć różne konserwanty i inne dodatki, sprawiające, że żywność dłużej nadaje się do spożycia. Szczególnie trzeba uważać na dania w puszkach i słoikach.

W łagodzeniu objawów pomaga wapno, witamina C oraz probiotyki. W cięższych przypadkach należy sięgnąć po leki antyhistaminowe i maści na pokrzywkę, a nawet po leki kortykosterydowe, które należy stosować pod kontrolą lekarza. Zrezygnuj z leków przeciwbólowych i innych, w których składzie znajdziesz salicylany, gdyż to one mogą powodować pokrzywkę i nasilać jej objawy.

W czasie długotrwałej wysypki, utrzymującej się dłużej niż kilka dni, warto w ogóle starać się ograniczać kontakty z alergenami, szczególnie tymi silnymi, nawet jeśli nie jesteśmy na nie uczuleni – mleko, jaja, owoce morza, rośliny strączkowe, orzechy, zboża, soja, selery, pomidory, papryka, truskawki, jagody, jabłka, gruszki.

Swędzących miejsc nie należy drapać. W cierpieniu pomogą maści i kremy z hydrokortyzonem dostępne w aptekach oraz zimne okłady. Dobrze sprawdzi się także picie ziołowych herbat (melisa, mięta, rumianek, kozłek lekarski – gdy przyczyną pokrzywki jest stres; pokrzywa, prawoślaz, szałwia - ogólnie). Można także smarować zaczerwienienia rozgniecionym aloesem.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!