Jakie przekąski można jeść na diecie? Co jeść między posiłkami żeby nie przytyć? Jakie przekąski są najzdrowsze?
Jakie przekąski można jeść na diecie? Co jeść między posiłkami żeby nie przytyć? Jakie przekąski są najzdrowsze?
Wilczy głód potrafi dopaść w najmniej oczekiwanym momencie. Rzucenie się na ciasteczka, batoniki czy niezdrową kawę z automatu potrafi zrujnować najlepiej zapowiadającą się dietę. Takie szybkie zapychacze szybko podnoszą ilość cukru we krwi, który za chwilę szybko opada i znowu jest się głodnym. Dlatego mamy kilka propozycji na zdrowe przekąski, można zabrać z domu i nosić w torebce. A w nagłym przypadku użyć ich jako wybawienia przed zaprzepaszczeniem wysiłków diety.

Zdrowa przegrywka skutecznie chroni przed atakami głodu i zjedzeniem nadprogramowych kalorii w postaci słodyczy, które mają minimalną zawartość składników mineralnych i witamin. A dodatkowo sprzyjają odkładaniu tłuszczu, nadmierne spożywanie słodyczy może prowadzić do otyłości oraz cukrzycy, czy miażdżycy. Dlatego za zdrową przekąskę uznaje się tylko te pokarmy spełniające kilka warunków: utrzymują poziom cukru na stabilnym poziomie, mają niską zawartość kalorii i tłuszczu oraz zawierają błonnik.

Białko to podstawa

Najlepszą przekąską w ciągu dnia jest wybieranie produktów bogatych w białko. Dobrym nawykiem jest sięganie po produkty nabiałowe o niskiej zawartości tłuszczu- jogurty, maślanki, kefiry i twarożki, ale tylko te naturalne. Owocowe przetwory mleczne zamiast owoców mają „wsad owocowy”, który nie jest zbyt zdrowy. Wsady owocowe są słodkie, mają substancje konserwujące i utrwalające. Aby mleczne produkty zyskały odrobinę lepszy smak można do nich dodać swoje ulubione zioła: bazylie, tymianek czy zioła prowansalskie, wtedy też pokarm będzie szybciej strawiony.

Śmiało sięgaj po bakalie

Dobrze słyszałyście, bakalie pomimo wysokiej zawartości kalorii są bardzo cennym składnikiem w codziennej diecie. Co prawda nie można zjeść ich zbyt dużo, ale bez obaw można schrupać nawet garść dziennie. Orzechy i nasiona są bogate w kwasy tłuszczowe, obniżają poziom cholesterolu, zawierają białko i błonnik. Dodatkowo zawierają dużo witaminy E oraz składniki mineralne takie jak potas i magnez. Rodzynki zaś zawierają wapń zapobiegający osteoporozie dlatego są idealną przekąska dla pań w czasie menopauzy. W rodzynkach ukryte są też inne skarby jak np. żelazo, cynk, potas i witaminy z grupy B. Związki te odpowiadają za utrzymanie koncentracji, poprawiają pracę serca, poprawiają wygląd skóry i podnoszą odporność organizmu. Za ładny i zdrowy wygląd skóry odpowiadają również pestki dyni, nasiona słonecznika i sezamu. Z kolei suszone owoce jak morele, śliwki, jabłka, daktyle i banany dostarczają odpowiednią dawkę błonnika pokarmowego i witamin z grupy B. Owoce te są sycące i szybko zaspokajają głód.

Jedz owoce

Lato zbliża się wielkimi krokami i już niedługo na straganach pojawią się pierwsze truskawki, wiśnie i czereśnie, a później przyjdzie czas na smaczne śliwki. Każde z tych owoców mają inne zalety. Najbardziej wyczekiwane co roku truskawki to bogactwo witamin C, A i B. W tych małych owocach jest mnóstwo wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Truskawki składają się głownie z wody i pektyn odpowiadających za prawidłowe wypróżnianie i oczyszczanie jeżeli z resztek strawionego pokarmu. Jedzenie truskawek pomagają w walce z anemią, wzmacniają organizm i poprawiają wygląd skóry i włosów. Ze względu na dużą zawartość wapnia po truskawki powinny sięgać kobiety w czasie menopauzy, które są szczególnie narażone na ryzyko zachorowań na osteoporozę. Truskawek nie powinny jeść osoby ze skłonnościami do alergii skórnych. Małe owoce potrafią zgotować piekło i wywołać nieprzyjemną wysypkę w postaci pokrzywki. Ale to nie wszystko. Po uczuleniu pokrzywkowym przez całe lato trzeba unikać słońca, a to nie o to w wakacjach chodzi, aby się chować w cieniu. Wiśnie i czereśnie to podobnie jak truskawki jedne z najbardziej wartościowych owoców, składają się z 80 proc z wody i z 20 procent. Kwasy owocowe zawarte w tych owocach działają oczyszczająco i odtruwająca, a dodatkowo poprawiają wygląd cery.

Czereśnie i wiśnie z powodu swojego koloru są zaliczone do owoców bogatych w bioflawonoidy, czyli przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki. Czerwone owoce są dawką wapnia, żelaza i jodu, który wspomaga tarczyce w pracy i reguluje przemianę materii. Kilka tygodni po truskawkach w sadach i na straganach pojawia się pierwsze śliwki. Najpopularniejsze w Polsce śliwki to węgierki, choć coraz częściej sięgamy po inne odmiany m.in. mirabelki, śliwkę zieloną, ulenę, włoską, łowicką czy kirka. Wszystkie odmiany i gatunki są prawdziwą skarbnica minerałów i witamin. Zawierają bardzo dużo witaminy C, P i B, które wpływają kojąco na układ nerwowy. W śliwkach jest dużo beta-karotenu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Po fioletowe owoce powinny sięgać osoby cierpiące na zaparcia, bo zawarte w śliwkach pektyny regulują proces trawienia i podobnie jak truskawki usuwają namiar niestrawionego pokarmu z jelit. Jednak zanim te smakowitości zagoszczą w codziennym menu trzeba jeszcze troszeczkę poczekać i koniecznie jeść jabłka, które są najpopularniejszą zdrowa przekąską w walce z nagłym napadem głodu. Warto je mieć zawsze pod ręką, bo w jednym owocu jest około 50 kalorii tj. pięć razy mniej niż w przeciętnej wielkości batoniku. Jabłko podobnie jak wcześniej wymienione owoce są cennym źródłem pektyn regulujących prace jelit. Ponadto mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu w organizmie.

Warzywa to też zdrowa przekąska

O przekąskach w postaci warzyw nie każda z nas pamięta. A to nie dobrze, że warzywa są o wiele lepszym zapychaczem niż owoce, bo nie mają tyle cukru. A i przygotowania warzywnych przekąsek do czasochłonnych zajęć nie należy, wystarczy zabrać ze sobą na uczelnię lub do pracy pojemnik w pokrojonymi marchewkami lub selerem naciowym. Pierwsze z warzyw marchew należy do tych popularniejszych i to dobrze, bo zawartość kaloryczna tego warzywa jest wyjątkowo niska. Sto gram marchwi to zaledwie 34 kalorie. Jest bogactwem potasu, sodu, wapnia, magnezu oraz wspominanych wcześniej pektyn.

Regularne jedzenie marchwi pomaga w wypróżnianiu. Dodatkowo marchew zawiera prowitaminy A, czyli beta karoten korzystanie wpływający na wzrok, odporność organizmu i za wygląd skóry . Ilość beta karotenu w organizmie powinna się zwiększać, szczególnie teraz, gdy zbliża się lato i słoneczne dni. Beta-karoten ułatwia opalanie i sprawia, że cera wygląda zdrowo i świeżo. Drugą dobrą przekąska jest skorzystanie z właściwości selera naciowego, który dopiero staje się popularny w Polsce. Nie wszyscy wiedzą, że seler naciowy zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze, mandarynki i grapefruity. Dodatkowo jest bogaty w beta karoten, w jaśniejszych łodygach jest go mniej, a tych ciemniejszych więcej. Te z was, które lubią pochrupać seler naciowy na pewno nie odczuwają niedoborów wapnia, potasu, cynku czy magnezu i żelaza. Zbawienne działanie selera wykorzystuje się do walki z nadkwasotą żołądka, zatwardzeniami i nadciśnieniem tętniczym. Ponadto seler działa moczopędnie i polepsza pracę nerek i koi nerwy.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!