views
Większość z nas używa grilli, w których źródłem ciepła jest węgiel, jednak na rynku dostępne są jeszcze inne modele grilli.
Grill na węgiel
Grille na węgiel wymagają użycia węgla drzewnego lub brykietu. Wymagają dokładnego rozpalenia a pozyskany w ten sposób żar utrzymuje się przez długi czas. W grillach węglowych trudno o utrzymanie stałej temperatury, która jest konieczna do przygotowania wielu potraw.
Grill na gaz
W sprzedaży dostępne są modele grilli zasilane na gaz propoan-butan. Zyskują one coraz większą grupę zwolenników, bowiem są bardzo łatwe w obsłudze i nie wymagają ciągłego rozpalania. Uzyskanie wysokiej temperatury jest stosunkowo szybkie a sama jej regulacja nie jest uciążliwa.
Zaletą grilla na gaz jest zaopatrzenie go w kółka, które umożliwiają swobodne przesuwanie tego dość dużych rozmiarów i ciężkiego urządzenia.
Grill elektryczny
Grille elektryczne są łatwe w obsłudze, nie wymagają trudnego rozpalania. Potrzebne jest tu źródło zasilania. W przypadku tego typu grilla możliwa jest regulacja temperatury.
Jak dobrze rozpalić grilla jednorazowego?
Jak rozpalić grill jednorazowy? Aby rozpocząć grillowanie, należy podpalić kartkę, która znajduje się wewnątrz tacki na brykiecie. Po kilkunastu minutach powinien pojawić się żar, w tym samym czasie musi ulotnić się substancja łatwopalna, którą brykiet jest nasiąknięty.
Jak rozpalić grilla bez podpałki?
Aby rozpalić grilla bez rozpałki można użyć naturalnych rozpałek, jak np.: suchej trawy, kory drzewa, naturalnego sznurka konopnego, zwiniętego papieru, chusteczek lub waty.
Komentarze
0 comment