views
Skalę ostrości papryk chili opracował amerykański chemik Wilbur Scoville. Określa się ją na podstawie koncentracji kapsaicyny, a substancja ta odpowiada za odczuwanie pieczenia. Początkowo ostrość badano na podstawie odczuć testerów. Później wprowadzono bardziej obiektywną metodę analityczną Ekstrakt alkoholowy danej papryczki rozcieńcza się w roztworze cukru i wody tak, by przestał być ostry.
Dla przykładu najostrzejszą z nich - Dragoris Breath według skali Scoville’a należałoby rozcieńczyć w proporcjach 1:2 480 000, żeby po jej spróbowaniu ludzie nie czuli ostrości. Zjedzenie jej może grozić wstrząsem anafilaktycznym, który doprowadzi do śmierci.
W skali przyjmuje się jednostkę ostrości Scoville’a SHU czysta kapsaicyna osiąga wartość 15-16 min SHU. Dalej na liście najostrzejszych są Carolina Reaper -1159 300 SHU i Trinidad Scorpion ButchT-1 463 700. Bardziej znana papryka habanero otrzymała wartości 100-350 tys. SHU. Ostrość cayenne ustalono na 30-50 tys., a jalapeńo na 2,5-8 tys. SHU. Papryka słodka roczna ma oczywiście całe O SHU...
Komentarze
0 comment