Od 16 kwietnia mamy obowiązek zakrywania ust I nosa. Ten obowiązek wynika z faktu, że duża cześć zarażonych przechodzi chorobą bezobjawowo i nieświadomie roznosi wirusa. Wiele osób zdecydowało się na używanie wielorazowych maseczek.

Pamiętajmy jednak. że maseczki zbierają na swojej powierzchni wszelkie drobnoustroje, stąd wymagają częstej dezynfekcji, by faktycznie nas zabezpieczały, a także niestały się przyczyna Innych chorób. Oto kilka sposobów dezynfekcji:

•    upierz maseczkę w temp. 60 st., a po wyschnięciu wyprasuj żelazkiem ustawionym na maksymalna temperaturę.

•    Spryskaj maseczkę z obu stron roztworem alkoholu 60-70 proc., wysusz, a następnie wyprasuj w wysokiej temperaturze.

•    Przez 10 minut trzymaj maseczkę nad garnkiem z gotująca się wodą. Para wodna oczyszcza maseczką z zabrudzeń l bakterii, które namnożyły się podczas jej użytkowania.

•    Maseczką włóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika ustawionego na 70 st. na 50 minut.

Twoja Ocena