views
Pieprznik jadalny - kurka, lisica, Uszka
Od czerwca do listopada w lasach iglastych (sosna, świerk) i liściastych (dąb, buk), gromadnie w mchu lub opadłych liściach. Owocnik wypukły, potem lejkowaty z nieregularnym brzegiem, żółty. Trzon tej samej barwy, u góry rozszerzony, pełny. Listwowate blaszki zbiegają na trzon. Smak surowego owocnika ostrawy, pieprzny. Mylony z niejadalną lisówką pomarańczową, tzw. fałszywą kurką.
Kurkę można pomylić z Lisówką pomarańczową
Lisówka POMARAŃCZWA- fałszywa kurka, jadowita kurka, pieprznik pomarańczowy
Od września do listopada w borach iglastych i mieszanych. Kapelusz wypukły, potem lejkowaty o podwiniętych brzegach, pomarańczowy lub brązowawy, matowy, elastyczny. Blaszki intensywnie pomarańczowe.
Trzon cienki, wysmukły, rozszerzony ku górze, gładki.
Niejadalna! Mylona z pieprznikiem jadalnym, czyli kurką.
Komentarze
0 comment