Co się kryje w kubku do kawy?
Co się kryje w kubku do kawy?
Zarazki kryją się w każdym kącie naszych domów. Aby zmniejszyć ich liczebność, stosujemy najróżniejsze środki czystości czy filtry powietrza lub wody. Czy to jednak wystarczy, aby ustrzec się przed bakteriami?

Choć wydawać by się mogło, że najwięcej mikrobów znaleźć możemy w łazience, to w rzeczywistości jest to jedno z najczystszych pomieszczeń w domu. Dużo więcej zarazków czai się w kuchni. Na przykład deska, na której kroimy składniki posiłków, czy nóż kuchenny są jednymi z ulubionych miejsc bakterii. Te przedmioty jednak często są myte przy użyciu odpowiednich detergentów, które zabijają najgroźniejsze z zarazków. Okazuje się, że dużo większym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest… ekspres do kawy.
Kawa sama w sobie posiada właściwości bakteriobójcze, jednak jak wykazały badania, zabija ona jedynie 50 proc. czających się w urządzeniu zarazków. Nie pomogą tu nawet specjalne filtry do wody montowane w niektórych modelach ekspresów. Tego typu wynalazki oczyszczają wodę ze szkodliwych związków chemicznych czy nadmiaru metali, jednak nie działają w żaden sposób na bakterie. Wiele z mikroorganizmów osiedlających się w ekspresie nie umiera nawet po kontakcie z wrzątkiem, którym zalewana jest kawa.
– Woda w ekspresie nie jest dość gorąca, żeby zabić zarazki – opowiada prof. Donna Duberg z Uniwersytetu Saint Louis. Jej zdaniem, aby do kawy nie trafiły niebezpieczne bakterie, wrzątek powinien być stale podgrzewany przez co najmniej minutę i dopiero potem posłużyć do zalania napoju. Mikroby, które nie zginęły w procesie parzenia, następnie trafiają do naszych kubków a stamtąd do naszego ciała.
Co gorsze, mało kto czyści ekspres do kawy regularnie, przez co mikroby posiadają idealne warunki do rozmnażania. Jak w takim razie możemy ustrzec się przed groźnymi zarazkami w kawie? Najprostszym i jednocześnie najbardziej efektywnym rozwiązaniem jest dokładne mycie ekspresu do kawy.
Prof. Duberg stwierdziła, że urządzenie powinno się czyścić raz w tygodniu. Poszczególne elementy maszyny należy przemyć gorącą wodą z mydłem i powtórnie zmontować ekspres dopiero po ich wyschnięciu. Dodatkowo, pomóc może zalanie urządzenia raz w miesiącu roztworem octu z wodą.
– W occie znajduje się kwas, który bardzo dobrze dezynfekuje. Zabija on prawie 100 proc. bakterii i wirusów oraz czyści z większości zalegającej w ekspresie pleśni – powiedziała prof. Duberg.
Roztwór octu z wodą należy wlać do ekspresu i włączyć cykl parzenia kawy. Następnie proces powtórzyć. Na koniec należy zalać urządzenie czystą wodą i ponownie włączyć, aby oczyścić maszynę z resztek octu. W tak oczyszczonym ekspresie można bezpiecznie przygotowywać kawę.
Ważne jest również, aby regularnie myć swój kubek do kawy. Wiele osób o tym zapomina i nawet, jeśli dbają o czystość ekspresu, to bakterie dalej namnażają się w kubku.

Przeczytaj również:

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!