views
Co zawiera kawa?
W skład kawy wchodzi od 800 do 1000 substancji. Obok najbardziej znanej - kofeiny -zawiera ona kwasy, oleje, składniki zapachowe, wodę, a nawet pierwiastki śladowe, takie jak wapń, magnez i minerały. Warto też pamiętać, że kawa - bez mleka i cukru - prawie nie ma kalorii.
Kofeina. Kofeina jest chyba najbardziej znanym składnikiem kawy. Badania nad nią trwają już od roku 1820. Wtedy po raz pierwszy wyodrębnił ją niemiecki chemik, Runge. W naturze kofeina występuje w kawie, herbacie, kakao, orzeszkach coli, w guaranie i matę. Filiżanka kawy filtrowanej zawiera około 80 mg kofeiny. Kto pije dziennie trzy lub cztery filiżanki kawy, nie musi się martwić jej możliwym szkodliwym działaniem. Przeciwnie, z reguły kofeina w tak niewielkich ilościach ukazuje się z jak najlepszej strony. Pobudza, usuwa zmęczenie i podnosi sprawność organizmu.
150 ml kawy filtrowanej zawiera około 80 mg kofeiny, a więc dokładnie tyle samo, co puszka napoju energetyzującego. Espresso (25 ml) — mała, czarna i mocna kawa - zawiera od 25 do 30 mg kofeiny. 125 ml kawy rozpuszczalnej to już między 60 a 100 mg kofeiny. Kawa bezkofeinowa zawiera jedynie śladowe ilości kofeiny - od 1 do 4 mg.
Dla porównania: ktoś, kto pije taką samą ilość herbaty, która naciągała przez trzy minuty, spożywa 20 i 50 mg kofeiny. Typowa puszka coli - 0,33 I -zawiera około 40 mg kofeiny.
Z medycznego punktu widzenia kofeina jest łagodnym środkiem pobudzającym, który działa na ośrodkowy układ nerwowy. Wspomaga działanie hormonów, które z kolei pobudzają pracę serca, przemianę materii, oddychanie i poszerzają naczynia krwionośne w mózgu. Ze względu na swoje właściwości kofeina używana jest często jako pomocniczy składnik wielu leków, np. przeciwko astmie, w środkach przeciwbólowych i ograniczających apetyt.
Kofeina przyczynia się również do smaku kawy, nadając jej charakterystyczną, cierpką nutę. To w 1/3 zasługa kofeiny. Maksyma: „Co za dużo, to niezdrowo" odnosi się także, co oczywiste, do kofeiny. Jednakże ścisłej granicy, poza którą kofeina może szkodzić zdrowiu, nie da się wytyczyć. Muszą więc kawiarze sami stwierdzić, ile mogą wypić. Za dużo wypijanej kawy (np. około 8 filiżanek, pitych w krótkich odstępach czasu) może wywoływać drżączkę, przyspieszone bicie serca, wysokie ciśnienie lub uczucie niepokoju. Wbrew niektórym opiniom kawa jest artykułem spożywczym, nie zaś narkotykiem, który uzależnia. Nagłe zaprzestanie picia kawy po jej regularnym i długim używaniu może co najwyżej spowodować bóle głowy.
Substancje zapachowe. Tajemnica aromatu kawy nie jest jeszcze do końca wyjaśniona. Przyjmuje się, że o typowym zapachu i smaku kawy decyduje ponad 800 składników. To też jest powodem, dla którego zapachu kawy nie udało się odtworzyć w laboratorium. Dopiero niedawno odkryto w kawie składnik zbliżony do morfiny. To wyjaśnia, dlaczego także i kawa bezkofeinowa ma działanie pobudzające i uśmierzające ból. Aromatowi kawy wyraźnie szkodzi jej każdy kontakt z mlekiem. Im bardziej tłuste mleko, tym słabszy zapach kawy.
Kwasy. W kawie odkryto prawie 80 różnych kwasów. Najważniejszy z nich, kwas chlorogenowy, wspomaga trawienie. Stąd też kawę pije się najchętniej po jedzeniu. Ważne, aby pić ją bez mleka lub tylko z niewielką jego ilością, bo kawa z mlekiem jest ciężej strawna. Dotyczy to notabene również kawy bezkofeinowej. Inny zawarty w ziarnach kwas - nikotynowy - dzięki procesowi palenia kawy zamienia się w niacynę, tj. witaminę B.
Składniki mineralne i witaminy. 4% kawy surowej to składniki mineralne i pierwiastki śladowe, które potem w 90% przechodzą do sporządzonego z tej kawy napoju. Są wśród nich przede wszystkim wapń, potas, magnez i fosfor, niezbędne organizmowi ludzkiemu w przemianie materii, do budowy kości i zębów oraz właściwego funkcjonowania mięśni i systemu nerwowego. Kawa zawiera również witaminy z grupy B (B2, B3, B5 i B6), których organizm potrzebuje dla zachowania sprawności, w przemianie materii, wytwarzaniu elementów komórkowych krwi oraz dla skóry i włosów.
Komentarze
0 comment