views
W jaki sposób robi się wino?
Fabrykacja wina rozpoczyna się od oddzielenia jagód od ogonków; następnie jagody rozgniatają w dużych walcach i wyciskają z nich sok. Otrzymany w ten sposób sok winogronowy przelewają do beczek i stawiają na kilka dni w ciepłym miejscu, ażeby fermentował, to jest aby cukier zamienił się na alkohol.
Pierwsza fermentacja trwa od 3-ch do 1’2 dni; w tym czasie cukier zamienia się w alkohol i kwas węglany, a jednocześnie rozmnażają się tam bardzo szybko drożdże, które opadają na dno beczki. Alkohol zostaje w moszczu (soku), a gaz unosi się na powierzchnię i tworzy obfitą pianę, zabierając często ze sobą pozostałe ziarenka winogronowe i inne cząsteczki.
Po kilku dniach płyn zaczyna się klarować i nabierać smaku. Wówczas wino to, tak zwane młode, zlewają do innych, otwartych beczek, gdzie przez kilka tygodni jeszcze lekko fermentuje, po czym wszystkie cząstki, zanieczyszczające sok, opadają na dno i młode wino staje się klarownym, pozbywając się kwasu i znacznej części słodyczy. Jednocześnie przy fermentacji tworzą się olejki eteryczne, które nadają winu właściwy zapach (bukiet). Otrzymane w ten sposób wino może służyć do użytku. Chcąc jednak mieć lepsze gatunki wina, poddają je jeszcze całemu szeregowi manipulacji.
Wino czerwone przygotowują z ciemnych jagód winogronowych.
Ponieważ sok tych owoców jest bezbarwny, a cząsteczki kolorowe znajdują się w łupinie, więc rozgniecione winogrona kładą wprost do kadzi, nie oddzielając soku od miazgi i łupiny.
Barwnik, który się znajdował w łupinie, a który nie rozpuszcza się w wodzie, rozpuści się teraz w alkoholu i zabarwi sok winogronowy.
Jak zrobić wino musujące?
Chcąc otrzymać wina musujące, sok winogronowy nalewają w butelki przed skończeniem się fermentacji i zakorkowują je mocno. Wino, fermentując w butelkach, wydziela kwas węglowy, który wywołuje musowanie wina, nadaje mu smak szczypiący i sprawia huk przy otwieraniu butelki.
Wino słodkie otrzymują sztucznym sposobem, gdyż winogrona nie zawierają w sobie tak wielkiej ilości cukru.
W tym celu przed fermentacją dolewają alkoholu do soku, skutkiem czego fermentacja odbywa się znacznie prędzej; im więcej dolewa się alkoholu, tym więcej pozo-staje cukru, a wino jest słodsze i mocniejsze.
Leżakowanie wina
Wino z kadzi i beczek przelewają do beczułek lub butelek, które ustawiają w piwnicy.
I wtedy także zachodzą zmiany w winie: wytwarzają się w nim olejki eteryczne, nadające winu coraz lepszy zapach. Zmiana ta jednak tworzy się bardzo powoli, stąd też wynika, że im dłużej stoi wino w piwnicy, im ono jest starsze, tym lepszy ma smak i t. zw. bukiet (zapach).
Oprócz win naturalnych, winogronowych, spotykamy także wina owocowe, przygotowane z różnych owoców. Jakkolwiek u nas winorośl przyjmuje się dość dobrze, to jednak nie bywa uprawiana na większą skalę, gdyż wymaga na ogół cieplejszego klimatu. Wina polskie za tym są to wina z innych owoców, u nas obficie rosnących, a zwłaszcza z jabłek. Jabłecznik był od dawna w Polsce fabrykowany. Najwięcej jabłek wydają liczne sady owocowe w Lubelskiem, zwłaszcza w Kazimierzu nad Wisłą, który słynie także ze swoich śliwek „węgierek".
Dawniej uprawiano w Polsce winorośl obficiej, czego dowodem do dziś istniejące liczne wsie i miasto o nazwie: Winnica. Z gorszych gatunków win, oraz z resztek soku, pozostałego w kadzi, robią koniak. Arak jest to napój spirytusowy, otrzymywany z ryżu. Rum wyrabia się z soku trzciny cukrowej.
Komentarze
0 comment