Łatwa dieta, która odbudowuje chrząstki
Łatwa dieta, która odbudowuje chrząstki
Kiedy są w dobrej kondycji, wtedy cały układ kostny (a wiec także kręgosłup) funkcjonuje jak należy. Substancjami, które wpływają na odbudowywanie się i kondycję chrząstek są jej składniki budulcowe: minerały (wapń, fosfor), białko, kwasy tłuszczowe i kolagen. Na szczęście zawiera je sporo produktów, z których można przygotować smaczne i sycące posiłki. Dieta na odbudowę chrząstek powinna być lekka, bo nadmiar kalorii „idzie w biodra", a nadwaga obciąża stawy I kręgosłup.

Białko

wchodzi w skład wszelkich mięs, sporo jest go także w nasionach roślin strączkowych. Najlepiej używać mięs chudych (kurczak, wołowina).

✓ Przykładowe danie: pierś kurczaka pieczona w folii z dodatkiem oliwy, sałatka z miksu sałat z fasolą skroplona oliwą.

Kolagen w

Jego źródłem są części tusz zwierzęcych, które zawierają chrząstki, ścięgna i wiązadła (patrz ramka poniżej).

Kwasy tłuszczowe

wchodzą w skład oliwy, olejów i tłuszczu rybiego. ✓ Zjedz codziennie łyżeczkę oliwy (w sałatce, na Chlebie zamiast masła), a 2-3 razy w tygodniu 150 g tłustej ryby.

Fosfor i wapń

Znajdują się w żółtym serze, podrobach, pie­czywie i makaronach (pełnoziarniste i razowe), brokułach, szpinaku, tak­ że w kakao i czekoladzie.

ESENCJONALNY BULION

✓ 50 dag kurzych łapek

✓ 2 kurze skrzydełka

✓ porcja włoszczyzny z kapustą

✓ po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków

 ✓ gałązka rozmarynu

✓ sól, pieprz

 • Oczyszczone warzy­ wa, opłukane skrzydełka i nóżki oraz przyprawy zalej w garnku 3 litrami wody. Zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu 3 godziny. Przecedź, przypraw solą i pieprzem.

Podawaj z makaronem i warzywami z bulionu.

ZIMNE NÓŻKI

✓ 2 przednie nóżki wie­przowe

 ✓ 1 golonka

✓ porcja włoszczyzny bez kapusty

✓ łyżeczka ziaren pieprzu

 ✓ sól

• Nóżki i golonkę opłucz, oczyść. Zalej wodą tak, by przykryła mięso. Gotuj minimum 2 godz. Dodaj oczyszczone warzywa, pieprz i sól do smaku.

Gotuj jeszcze 1,5 godz. na małym ogniu. Obierz mięso od kości, włóż do miseczek, dodaj trochę pokrojonej marchewki.

Wywar przecedź, ostudź.

Zalej mięso w miseczkach.

Zastudź  w lodówce.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!