views
Białko
wchodzi w skład wszelkich mięs, sporo jest go także w nasionach roślin strączkowych. Najlepiej używać mięs chudych (kurczak, wołowina).
✓ Przykładowe danie: pierś kurczaka pieczona w folii z dodatkiem oliwy, sałatka z miksu sałat z fasolą skroplona oliwą.
Kolagen w
Jego źródłem są części tusz zwierzęcych, które zawierają chrząstki, ścięgna i wiązadła (patrz ramka poniżej).
Kwasy tłuszczowe
wchodzą w skład oliwy, olejów i tłuszczu rybiego. ✓ Zjedz codziennie łyżeczkę oliwy (w sałatce, na Chlebie zamiast masła), a 2-3 razy w tygodniu 150 g tłustej ryby.
Fosfor i wapń
Znajdują się w żółtym serze, podrobach, pieczywie i makaronach (pełnoziarniste i razowe), brokułach, szpinaku, tak że w kakao i czekoladzie.
ESENCJONALNY BULION
✓ 50 dag kurzych łapek
✓ 2 kurze skrzydełka
✓ porcja włoszczyzny z kapustą
✓ po 6 ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
✓ gałązka rozmarynu
✓ sól, pieprz
• Oczyszczone warzy wa, opłukane skrzydełka i nóżki oraz przyprawy zalej w garnku 3 litrami wody. Zagotuj. Zmniejsz płomień, gotuj na małym ogniu 3 godziny. Przecedź, przypraw solą i pieprzem.
Podawaj z makaronem i warzywami z bulionu.
ZIMNE NÓŻKI
✓ 2 przednie nóżki wieprzowe
✓ 1 golonka
✓ porcja włoszczyzny bez kapusty
✓ łyżeczka ziaren pieprzu
✓ sól
• Nóżki i golonkę opłucz, oczyść. Zalej wodą tak, by przykryła mięso. Gotuj minimum 2 godz. Dodaj oczyszczone warzywa, pieprz i sól do smaku.
Gotuj jeszcze 1,5 godz. na małym ogniu. Obierz mięso od kości, włóż do miseczek, dodaj trochę pokrojonej marchewki.
Wywar przecedź, ostudź.
Zalej mięso w miseczkach.
Zastudź w lodówce.
Komentarze
0 comment