views
Jajka Mollet
Czyli inaczej jajka na półtwardo. Gotuje się je przez 4 minuty od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, żółtko nie może być całkowicie ścięte. Takie jajka możemy podawać na gorąco w sosie: chrzanowym, koperkowym, szczypiorkowym, pomidorowym. Można też serwować je na zimno na sałacie lub na sposób w galarecie.
Jak ugotować jajka w koszulkach
To inaczej jajka gotowane bez skorupki. Zaletą tak przygotowanych jajek jest to, że mają ścięte białko, natomiast żółtko półpłynne. W rondlu zagotuj wodę z dodatkiem 10% octu spirytusowego (na litr wody wlej 3-4 łyżki octu). Rozbijaj po kolei jajka i wkładaj je ostrożnie do wody (aby to sobie ułatwić, najlepiej każde jajko wbijać najpierw do filiżanki). Rondel przykryj i zawartość gotuj 3-4 minuty. Potem łyżką cedzakową po kolei wyjmij każde jajko, okrój frędzle z białka, by nadać potrawie owalny kształt. Po przekrojeniu żółtko apetycznie wypływa z białej otoczki. Dlatego też jajka w koszulce najlepiej podawaj na czymś, co wchłonie pyszny żółtkowy sos (np. na grzance). Do takiego przyrządzania nadają się jednak tylko jajka bardzo świeże i niepochodzące z fermy.
Jak ugotować Jajka po wiedeńsku
To inaczej jajka w szklance. Na dno szklanki wkładamy odrobinę masła, a na nie wlewamy lekko roztrzepane, doprawione solą i pieprzem jajka. Szklankę z jajkami wkładamy do garnka z gotującą się wodą i podgrzewamy, aż masa jajeczna się zetnie. Do roztrzepanych jajek, jeśli ktoś lubi, można dodać szczypiorek lub natkę albo łyżeczkę musztardy.
Jak ugotować Jajka po szkocku
Ugotowane na twardo jajka oblepiamy cienką warstewką mięsa mielonego, doprawionego musztardą, cebulką oraz solą i pieprzem. Następnie takie jajko panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytkownicy) na złoto około 6 minut. Najlepiej podawać z sałatką z selera.
Na twardo czy na miękko?
Czas gotowania jajka zależy od jego wielkości. Przeciętnie jajko na twardo gotuje się około 10 minut. Dłuższe gotowanie sprawi, że żółtko jajka ściemnieje. Jajko na miękko gotuje się 3 minuty. Podane czasy należy liczyć od momentu włożenia jajka do gotującej się wody. Największe trudności występują zwykle z ugotowaniem jajka na miękko, które powinno mieć ścięte białko i płynne żółtko.
Jajek wyjętych prosto z lodówki nie należy wkładać bezpośrednio do wrzątku, bo popęka im skorupka. Trzeba je wcześniej ogrzać w ciepłej wodzie. Jeśli mimo wszystko obawiamy się pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka, wodę do gotowania mocno solimy – jeśli nawet skorupka pęknie, to nie wypłynie z niej białko.
Obieranie jajek ze skorupek jest bardzo proste, choć czasami przy jajkach bardzo świeżych może sprawiać trudności. Ugotowane jajka, po wyjęciu z wrzątku, wkłada się do zimnej wody po uprzednim stłuczeniu skorupek.
W jaki sposób upewnić się czy jajko jest świeże?
Najprostszy sposób to wlać do szklanki 2/3 wody i pojedynczo zanurzać jajka.
Bardzo świeże leży na dnie, jednotygodniowe unosi się jednym końcem ku górze, nieświeże pływa. Jajka, które zamierzamy użyć, np. do ciasta, zawsze rozbijamy pojedynczo. Bardzo świeże ma lśniące, wypukłe żółtko, ściągnięte, sprężyste białko.
Mniej świeże, jednotygodniowe ma miękkie, zmatowiałe żółtko, czasem z plamkami, białko mało sprężyste, lekko spłaszczone.
Jajko nieświeże traci spoistość, żółtko nie ma jednolitej barwy, białko nie jest elastyczne i rozlewa się, brzydko pachnie.
Komentarze
0 comment