Jak wybrać i używać patelnię wok?
Jak wybrać i używać patelnię wok?
Wok nieodłącznie kojarzy się z kuchnią chińską. Przeczytaj co to tak naprawdę jest i dlaczego warto używać tego naczynia.

Co to jest ten wok?
Wok (wymawia się „uok") jest to rodzaj patelni. Za jego ojczyznę uważa się Chiny, jednak używany jest w wielu krajach Azji. Wok jest okrągły i głęboki, o owalnym dnie. W polskich sklepach można jednak dostać wersję z płaskim dnem, nadającą się do postawienia na kuchence lub palniku.
Historia woka sięga 2 tysięcy lat. Tradycyjne naczynia były dużo większe niż współczesne patelnie i były wykuwane z żelaza. Stawiano je na specjalnych stojakach, pod którymi palono drewnem. Obecnie można kupić woki o średnicy między 30 a 40 cm. Solidniejsze naczynia są zrobione ze stali węglowej, tańsze i mniej trwałe natomiast z teflonu.

Jak go używać?
Za pomocą woka można smażyć, dusić, a nawet gotować. Potrzebna jest tylko niewielka ilość tłuszczu. W razie potrzeby możesz użyć pokrywki, która najczęściej sprzedawana jest w komplecie z naczyniem. Tradycyjnie używano też bambusowego koszyka, do gotowania na parze.
Na dno w pierwszej kolejności kładź to, co się smaży najwolniej, np. mięso. Następnie możesz je odsunąć na bok, aby nie wystygło, a dodać warzywa. Kolejne produkty kładź na spód woka, a pozostałe odsuwaj na boczne ścianki patelni. Wszystkie składniki muszą być drobno pokrojone.

Jaki wok wybrać?
Na naszym rynku dostępny jest duży wybór tych naczyń. Od najtańszych (ok. 30 zł) z cienkiego teflonu, do solidnych stalowych (ok. 200 zł i więcej). Cienka patelnia nie spełnia jednak swoich funkcji, ponieważ szybko traci ciepło. Może się też deformować. Solidne patelnie są drogie, ale z pewnością stanowią dobrą inwestycję na długie lata.
Wok można kupić w sklepach ze sprzętem AGD, hipermarketach, na placach targowych, a także w wysyłkowych sklepach internetowych.

Jak dbać o wok?
Nie szoruj go druciakiem, bo zedrzesz warstwę ochronną i porysujesz. Używaj specjalnej szczoteczki lub normalnej myjki do naczyń. Zalecane jest też lekkie przetarcie natłuszczonym papierem po umyciu. Uważaj na kwaśne produkty - źle wpływają na chromowaną powierzchnię (mogą przywierać).

Dlaczego warto gotować na woku?
Przyrządzanie potraw na woku ma wiele zalet. Przede wszystkim dzięki kształtowi, gdy naczynie nagrzeje się, długo trzyma temperaturę. Najcieplej jest oczywiście na samym dnie i tam produkty smażą się bardzo szybko. Z boku patelni natomiast panuje niższa temperatura. Można tam przesunąć te składniki, które przyrządzane są wolnej lub które są już gotowe i nie chcemy, żeby wystygły.

Ponadto, produkty przygotowywane za pomocą woka, są chrupiące i nie tracą składników odżywczych, ani koloru.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!