
views
Jedzenie do 100 g czekolady dziennie obniża ryzyko chorób serca i udaru mózgu – poinformowali brytyjscy naukowcy. To wnioski płynące z 12-letnich badań, którym poddano blisko 21. tys. osób. Badacze z University of Aberdeen poinformowali o swoich odkryciach w połowie czerwca na łamach czasopisma „Heart”. Jak się okazuje, pozytywne wnioski odnoszą się zarówno do czekolady gorzkiej, jak i mlecznej.
Jak wynika z badań, osoby, które jedzą od 16 do 100 g czekolady dziennie, w porównaniu do tych, które nie jedzą jej w ogóle, są o 14 proc. mniej narażone na choroby serca, a o 23 proc. na udar mózgu. W dużej mierze taka zależność wynika z dużej zawartości flawonoidów, czyli naturalnych antyoksydantów. Kakao obniża ciśnienie krwi, poprawia przepływ krwi do mózgu i sprawia, że płytki krwi są mniej podatne na krzepnięcie, co ostatecznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
Brytyjscy naukowcy przy interpretacji wyników zalecają jednak ostrożność. Do tej pory korzyści wynikających z regularnego spożywania czekolady dopatrywano się w dużej zawartości flawonoli. Większość badanych sięgała jednak głównie po czekoladę mleczną. Stąd wniosek, że wpływ na zdrowie układu krążenia mają także kwasy tłuszczowe i wapń. Jako że badaczom nie udało się do końca ustalić związku przyczynowo-skutkowego, zamierzają swoje testy uzupełnić.
Bez względu na obecne i kolejne doniesienia badaczy z Aberdeen, nie zapominajmy o tym, by w całym swoim łakomstwie nie wybierać produktów czekoladopodobnych. Podczas zakupów należy zwracać uwagę na zawartość kakao – im jest ona wyższa, tym czekolada skuteczniejsza w działaniu.
Komentarze
0 comment