Co można zamrażać, a czego nie - czyli wszystko co powinnaś wiedzieć o mrożeniu jedzenia.
Co można zamrażać, a czego nie - czyli wszystko co powinnaś wiedzieć o mrożeniu jedzenia.
Upał potrafi zmęczyć bardziej niż praca fizyczna. Oto nasze sposoby jak przetrwać gorące dni.

Mrożenie żywności
Gdy stajesz przed koniecznością przechowania żywności przez pewien czas, zastanawiasz się pewnie, który sposób konserwacji wybrać. Mrożenie jest najlepszym sposobem, aby utrzymać żywność świeżą przez długi czas, nie pozbawiając jej przy tym składników odżywczych. Jest to jednak sposób drogi (zamrażarka zużywa sporo energii elektrycznej) i wymagający zapoznania się z tematem.

Dlaczego warto mrozić produkty spożywcze?

  • wydłuża się ich trwałość, nie psują się i pozostają świeże
  • można je w ten sposób wygodnie przechowywać, nie bojąc się, że się zepsują
  • zachowują składniki odżywcze, takie jak: witaminy, minerały, tłuszcze i białka
  • zachowują pierwotny wygląd, smak, zapach i jakość produktów nawet po rozmrożeniu

Co najczęściej mrozimy?
Najczęściej mrozimy mięso i ryby. Optymalna temperatura do zamrożenia tych produktów to między -20C a -40C. Później, podczas przechowywania, mięso powinno znajdować się w temperaturze -6C, chyba że przechowywane ma być bardzo długo. Wtedy odpowiednią temperaturą jest między -10C a -19C.
Zamrażanie owoców pozwala na odłożenie części letnich urodzajów na zimowe wieczory. Ten sposób konserwacji także gwarantuje zachowanie wartości odżywczych i witamin.

Jak zamrozić?
Przeczytaj nasze porady, jak najlepiej przygotować do zamrożenia niektóre rodzaje żywności.

mięso:

  • zadbaj, żeby mięso przeznaczone do mrożenia było jak najświeższe
  • kawałki mięsa przedziel folią, wtedy nie przymarzną do siebie i będzie łatwo je rozdzielić, gdy nie będziesz potrzebować wszystkich równocześnie
  • drób trzymaj w chłodzie przez kilka godzin przed zamrożeniem

chleb:

  • kromki przedziel folią, tak jak w przypadku mięsa

zioła:

  • umyj roślinę
  • zerwij i osusz listki, łodygę wyrzuć
  • listki włóż do woreczka

owoce:

  • aby uniknąć wielkiej zmrożonej bryły, np. truskawek, najpierw zamroź owoce osobno (rozdzielone)
  • następnie przesyp je do woreczka

Na co należy uważać?

  • mięso powinno być rozmrażane powoli, wtedy jego sok ma szansę wchłonąć się całkowicie, a dzięki temu zachowa świeżość, smak i wartości odżywcze
  • owoce rozmrażaj bezpośrednio przez użyciem, jeśli będziesz długo przechowywać je rozmrożone, mogą rozwinąć się w nich drobnoustroje
  • absolutnie nie rozmrażaj i zamrażaj ponownie żywności! Każdy produkt zamrozić można tylko jeden raz

Jak zadbać o swój zamrażalnik?

  • dbaj, aby w zamrażalniku nie zbierała się gruba warstwa lodu
  • jeżeli masz przegródki lub szufladki, rozdziel żywność, np. osobno trzymaj mięso, osobno owoce i osobno pieczywo
  • nie kładź świeżych produktów do zamrożenia koło tych już zamrożonych
  • nie kładź w zamrażalniku żywności niczym nie zabezpieczonej używaj woreczków lub specjalnej folii
  • dbaj o swój zamrażalnik i lodówkę zgodnie z instrukcją obsługi dostarczoną przez producenta

Tego nie zamrażaj
Niektóre produkty nie nadają się do zamrażania, ponieważ tracą swoje właściwości i walory. Są to m.in.:

  • jajka
  • jogurt i śmietana
  • majonez

Nie wkładaj też do zamrażalnika butelek z gazowanymi napojami.

 

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!