views
Kolejność czynności przy czyszczeniu ekspresów do kawy:
1. Usunąć pozostałości po kawie z ekspresu. Do wykonania tego etapu czynności będzie potrzebna szklanka octu i dwie szklanki wody. Wymieszać to w osobnym naczyniu i wlać do ekspresu. Włączyć ekspres tak, jak do przygotowania zwykłej kawy.
2. Kiedy ekspres do kawy zakończy pracę, wyłączyć go i zostawić na 15 minut. Dzięki temu roztwór octu, który gromadził się wewnątrz, zmiękczy osad. To pozwoli dokładniej wyczyścić urządzenia i sprawi, że smak kawy będzie mocniejszy i bardziej wyrazisty.
3. Wylać pozostałości po roztworze octu. Następnie napełnić zbiornik wodą i włączyć ekspres. Kiedy ekspres zakończy pracę, można wyłączyć go i zostawić na następne 15 minut. Można powtórzyć ten proces, aby mieć pewność, że ekspres został wyczyszczony z pozostałości po occie.
4. Teraz już ekspres do kawy jest bardzo dobrze wyczyszczony i idealnie przygotowany do parzenia wyjątkowo aromatycznej kawy. Ten proces można powtarzać raz w miesiącu w celu utrzymania ekspresu w czystości.
Ekspresy automatyczne są zaprogramowane do procesów czyszczenia i odkamieniania. Wystarczy zastosować odpowiedni środek, wybrać przycisk, a ekspres wykona wszystkie czynności sam. Przed rozpoczęciem odkamieniania, należy wyjąć filtr ze zbiornika na wodę.
Czyszczenie ekspresu kolbowego polega na tym, że do kolby należy założyć ślepe sitko i wsypać proszek czyszczący. Włączyć parzenie kawy na 5 sekund i wyłączyć, odczekać 5 sekund i powtarzać tą czynność 5 razy. Później płukać kolbę i jeszcze raz włączyć parzenie kawy na 5 sekund, a później odczekać 5 sekund i tą czynność też powtórzyć 5 razy. Woda po przepłynięciu przez obieg, wróci do tacki ociekowej.
Przeczytaj również:
Komentarze
0 comment