views
Świeże i zdrowe jaja - jak je rozpoznać
Do sprzedaży detalicznej dopuszczone są tylko świeże jajka - muszą one spełniać określone wymagania. Zawsze warto jednak sprawdzić datę przydatności do spożycia. Jeśli nie jest to możliwe, gdyż kupujemy jaja bezpośrednio od właściciela wiejskiego kurnika, a nie w sklepie, wystarczy zanurzyć jajo w wodzie. Świeże jajko utonie, natomiast stare wypłynie na powierzchnię. Warto wybierać jaja małe lub średniej wielkości, oznaczone jako S lub M - aby kura zniosła duże jajo, trzeba ją karmić paszami zawierającymi hormony i inne sztuczne dodatki. Czyni je to mniej zdrowymi. Duże jaja znacznie częściej pękają podczas gotowania. Nie powinno się także kupować jajek umytych. Jajka pokryte są warstwą ochronną - zmycie jej, wraz z nieczystościami, za pomocą chemikaliów umożliwia wnikanie przez skorupkę wszelkich chorób. Najlepiej więc kupować jajka na pierwszy rzut wyglądające najmniej apetycznie - wówczas pewne jest to, że są zdrowe i smaczne.
"0" i "1" - dlaczego warto kupować jajka z tym oznaczeniem
Na każdym dopuszczonym do obrotu jajku znajduje się pieczątka. Pierwsza cyfra, oddzielona od innych myślnikiem, oznacza sposób hodowli kury. Jajka oznaczone "3" pochodzą z chowu klatkowego, "2" - ze ściółkowego, "1" z wolnego wybiegu, a "0" z chowu ekologicznego. Kury klatkowe trzymane są po sześć sztuk w klatkach o powierzchni mniejszej niż pół metra kwadratowego, bez dostępu do światła dziennego, karmione są zaś określoną paszą, często zawierającą sztuczne dodatki. Nie mogą się poruszać. Dzięki temu jajko jest duże, czyste lecz niesmaczne. Najlepsze i najzdrowsze są niewielkie jajka z chowu ekologicznego - "0", warto jednak kupować jajka także z wolnego wybiegu, oznaczone cyfrą "1". Wówczas istnieje pewność, że kury hodowane były w humanitarnych warunkach. Takie jajko zawiera nawet o 30% mniej cholesterolu, ma także dużo więcej wartości odżywczych - spowodowane jest to urozmaiconą dietą kur, które na wybiegu żywią się nie tylko paszą.
Komentarze
0 comment