Dlaczego muchomor ma kropki? Niektórzy uważają, że czerwony kapelusz i białe kropki to znak ostrzegawczy. Muchomory są trujące i uprzedzają o tym. To nie do końca prawda. Nie wszystkie muchomory są trujące, na przykład mglejarka albo muchomor złotawy to grzyby jadalne. Muchomor w alarmującym czerwonym kolorze może być przyczyną zatruć, nie jest jednak najgorszym przedstawicielem swojej rodzinki.

 Śmiertelne zatrucia powoduje śnieżnobiały muchomor jadowity i jego zielonkawy kuzyn - sromotnikowy. Ani im w głowach (a raczej w kapeluszach) ostrzeganie kogokolwiek - oba za młodu przypominają smaczną pieczarkę. Jeden średni muchomor sromotnikowy może zabić dorosłego człowieka.

A kropki na kapeluszu? To cecha rodzinna. Niedojrzałe muchomory są okryte białą osłonką - wyglądają jak zagrzebane w ściółce jaja. Kropki na kapeluszu to po prostu resztka tej osłonki. Młode borowiki takiej osłonki nie mają i dlatego ich kapelusze są jednobarwne.

Skoro o borowikach mowa... Borowik szlachetny uznawany jest za króla grzybów. Jednak wśród jego krewniaków znajdzie się kilka trujących, takich jak borowik szatański czy ponury.

Wielu grzybów jadalnych nie jadamy, bo... nie wyglądają jak grzyby! Szmaciak gałęzisty to jeden z najsmaczniejszych grzybów, ale przypomina zgniecioną kulę mokrej tektury. Ozorek dębowy jest podobny do krowiego języka. Niewielu wie, że galaretowatą ptomykówkę można jeść na surowo. Mieszkańcy Azji, w przeciwieństwie do nas, wyglądem jedzenia się nie przejmują. Grzyby mun, ważny składnik chińskich potraw, to kuzyni naszego bzowego ucha.

Twoja Ocena