700
views
views
Tak, to prawda. Istnieje również piwo pszeniczne. Duże browary nie produkują takiego piwa, ponieważ jest to d ość trud na technologia, przy której konieczne jest odpowiednie czyszczenie całego urządzenia, aby nie doszło do zanieczyszczenia innym rodzajem piwa. Podstawa piwa pszenicznego jest taka sama, jak u każdego innego rodzaju.
Czysta woda, chmiel, drożdże i słód. Słód jest mieszanką klasycznego słodu jęczmiennego, do którego dodawany jest słód pszeniczny i karmelowy, dzięki czemu piwo zyskuje charakterystyczny smak i kolor. Produkcja przebiega podobnie jak w przypadku zwykłego piwa, ale główny proces fermentacji wygląda trochę inaczej. Istotną rolę w produkcji estrów (aktywnych substancji zapachowych) odgrywa temperatura i ciśnienie oraz odpowiedni czas ważenia. Piwo pszeniczne ma charakterystyczny osad, składający się z pozostałości drożdży. Dlatego przed piciem piwo należy obrócić do góry nogami - w przypadku piwa butelkowego, należy zamieszać piwo przed wlaniem do szklanki.
Komentarze
0 comment