views
Większość tzw. leków na przeziębienie paradoksalnie przeziębienia nie leczy, tylko łagodzi objawy mu towarzyszące. Tak jest w przypadku leków zawierających czynniki przeciwbólowe i przeciwzapalne, takie jak paracetamol. ibuprofen lub kwas acetylosalicylowy. Część z nich zawiera w swoim składzie substancje powszechnie występujące w pożywieniu -np. witaminę C - z tą wszakże różnicą, że witamina C występująca naturalnie w produktach spożywczych jest o wiele bardziej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Podobnie jest z rutyną - bioflawonoidem wykazującym działanie podnoszące odporność organizmu. Wchodzi ona w skład popularnych tabletek przeciwprzeziębieniowych i sama w sobie nie jest niczym złym. Pozyskuje się ją głównie z perłowca japońskiego, a jej działanie wspomagające organizm podczas infekcji polega na blokowaniu utleniania witaminy C. wydłużając dzięki temu czas jej działania. Dodatkowo wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Wszystko pięknie, tylko... No, właśnie. Ostatnie badania wykazały, że witamina C jest przeceniana jeśli chodzi o leczenie przeziębień. Jej wysokie dawki mogą co najwyżej nieznacznie skrócić czas trwania choroby. I to tylko pod warunkiem, że będzie to naturalna witamina C pozyskana np. z aceroli.
Prawdą jest, że rutyna i witamina C wchodzą w skład preparatów mających za zadanie podnieść odporność sportowców. Jednak ich łączne przyjmowanie w dużych ilościach przez dłuższy czas może wiązać się ze zmniejszeniem skuteczności trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych i aminoglikozydów oraz z nasileniem działania niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Osoby przyjmujące jednocześnie sulfamidy (np. przeciwko infekcjom w obrębie dróg moczowych) i rutynę oraz witaminę C mogą doprowadzić u siebie do kamicy moczowej, poprzez zainicjowanie procesu wytrącania się w moczu kryształków różnych związków.
Zatem - brać czy nie brać leki na przeziębienie?
Brać, ale tylko w produktach spożywczych. Wcale nie musimy sięgać po tabletki, aby suplementować organizm rutyną i witaminą C. W substancje te są bogate warzywa takie, jak: cebula, pomidory, słodkie ziemniaki, marchewka oraz owoce, zwłaszcza cytrusy, ale też jagody, borówki oraz winogrona. Są one źródłem łatwo i szybko przyswajalnej rutyny oraz witaminy C. Wystarczy tyko zadbać o zawartość powyższych produktów w codziennej diecie, aby nie było potrzeby przyjmowania syntetycznych leków.
Komentarze
0 comment