views
SKĄD KORONAWIRUS (COVID-19) BIERZE SIĘ NA PRZEDMIOTACH
Koronawirus przenosi się droga kropelkową. Jest w ślinie, więc wydostaje się na zewnątrz, jeśli kichamy czy kaszlemy, ale też znajduje się w wydychanym powietrzu. W dodatku koronawirus SARS-CoV-2 ma długi (nawet dwutygodniowy) okres inkubacji (czyli okres od zarażenia do zachorowania), a wiele zarażeń przebiega bezobjawowo. To oznacza, że osoby, które czują się zupełnie zdrowe, także mogą go przenosić. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie zaleceń bezpieczeństwa. np. na zakupach:
• Maseczek nie wolno zdejmować ani odsuwać z twarzy .na chwile-. Nie wolno też dotykać maseczki w czasie gdy ją nosimy.
• Powinnyśmy unikać przebierania (i dotykania tej. której nie kupujemy) żywności przeznaczonej dojedzenia bez mycia lub gotowania (pieczywo, wyroby cukiernicze, warzywa i owoce). Jeśli osoba zarażona nie przestrzega tych zasad, wirus może się znaleźć na rękawiczkach i przedostać się na przedmioty, których ta osoba dotyka - klamki.
poręczę, uchwyty wózków sklepowych. przyciski w windzie, produkty w sklepie itp.
CO ZATEM ROBIĆ Z ZAKUPAMI?
Rozpakowujemy zakupy od razu gdy zdejmiemy wierzchnią odzież i umyjemy ręce:
• Produkty w plastikowych opakowaniach powinniśmy z nich wyjąć. a opakowanie wyrzucie.
• Produkty zapakowane w papier lub tekturę są bezpieczniejsze. (wirus utrzymuje się na nich krócej), ale również takie opakowanie należy zdjąć i wyrzucić.
• Jeśli produkt jest zapakowany fabrycznie w szczelne opakowanie i nie chcemy go otwierać od razu, umyjmy opakowanie ciepłą wodą z płynem do naczyń.
• Jajka można umyć wodą z płynem lub polać gorącą wodą.
• Owoce i warzywa powinniśmy umyć jak najcieplejszą wodą.
✓ Owoce cytrusowe można dodatkowo sparzyć wrzątkiem.
UWAGA Sanepid w oparciu o zalecenia Dyrekcji Generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności Komisji Europejskiej nie zaleca używania detergentów do mycia warzyw, a także ostrzega przed degustacją produktów w ramach akcji promocyjnych (gdyby były organizowane).
• Lepiej teraz zrezygnować z owoców, które trudno dokładnie umyć, bo samo opłukanie może nie wystarczyć, np. jagodowych.
• Zrezygnujmy też z dań z surowego mięsa i ryb.
• W razie wątpliwości co do czystości mikrobiologicznej pieczywa Główny Inspektorat Sanitarny zaleca włożenie go na ok. 2 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200 st.
NA CO ZWRACAĆ UWAGĘ PRZY SPRZĄTANIU
Wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością i te. których często dotykamy, powinny być czyszczone po każdym użyciu lub po powrocie do domu np. z zakupów:
• Blaty w kuchni I stół przecieraj woda z płynem do naczyń.
• Klamki, kontakty, klucze dezynfekuj płynem odkażającym.
• Codziennie myj półki w lodówce. Jeśli nie masz specjalnego środka do mycia, możesz użyć wody pól na pól z octem (wirus nie lubi kwaśnego środowiska).
CO NALEŻY ZROBIĆ Z UBRANIAMI?
• Wirus może przemieszczać się także na ubraniach, jednak niebezpieczeństwo nie jest duże.
więc nie ma zaleceń dotyczących prania ubrań po każdym wyjściu z domu. Lekarze zalecają natomiast. by przebierać się jak najszybciej po powrocie do domu, a odzież, która nosimy na zewnątrz, trzymać osobno (jeśli to możliwe, można ją wywiesić np. na balkon). UWAGA! Zawsze należy uprać cale ubranie, które nosiłyśmy. jeśli miałyśmy kontakt z osobą zakażoną.
• Warto natomiast po każdym użyciu prać materiałowe torby na zakupy. Są bardziej narażone na kontakt z powierzchniami ogólnodostępnymi w sklepie-, (wózki, lady, podłoga).
Komentarze
0 comment