
views
Cholesterol to związek potrzebny człowiekowi do życia. Buduje błony komórkowe, jest prekursorem hormonów, witaminy D, kwasów żółciowych i pełni wiele innych ważnych funkcji. Gdy jest jednak na nieodpowiednim poziomie, podwyższa ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Dotyczy to głównie cholesterolu LDL, który określany jest jako „zły”. Jego zbyt wysokie stężenie powinno wzbudzić zaniepokojenie i zdopingować do działania.
Lekarze zalecają przede wszystkim przejście na dietę niskocholesterolową, która ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego, a przy tym podwyższa te roślinne. Oprócz diety wskazany jest także ruch, ograniczenie spożycia alkoholu, rzucenie palenia papierosów, obniżenie poziomu stresu. Coraz częściej mówi się też o wprowadzeniu do diety steroli roślinnych. Czym są i jak działają?
Sterole roślinne – fitosterole
Sterole roślinne nazywane są inaczej fitosterolami. Są to cząsteczki tłuszczowe analogiczne do cholesterolu, które występują w roślinach. Różnią się jednak od zwierzęcych swoją budową oraz właściwościami, ponieważ zamiast podwyższać cholesterol LDL, powodują jego obniżanie w sposób naturalny. Jak to możliwe? Sterole roślinne łączą się z tymi samymi receptorami co cholesterol, dlatego są w stanie zająć jego miejsce, a tym samym obniżają podwyższony cholesterol we krwi.
Fitosterole naturalnie występują w warzywach i owcach, a także w zbożach, jednak ich ilość jest zbyt mała, aby dawać optymalne rezultaty. Dlatego polecane jest stosowanie specjalnych środków, które je zawierają. Są to głównie margaryny, które są dobrym zastępnikiem niewskazanego w diecie niskocholesterolowej masła. Już po dwóch tygodniach regularnego stosowania takich produktów można zauważyć różnicę w poziomie cholesterolu we krwi i poczuć się lepiej. Ważne jest przy tym włączenie ich do diety na stałe, ponieważ tylko wtedy będą mogły działać skutecznie.
Dieta bazująca na produktach roślinnych przy podwyższonym cholesterolu to podstawa. Pełnoziarniste wypieki, brązowy ryż, makarony z pełnego ziarna, kasze, dużo warzyw i owoców, oliwy i oleje, chude mięsa i tłuste ryby, chudy nabiał to najważniejsze składniki, z których można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw, a dodatek steroli roślinnych powinien być także ważnym punktem w diecie.
Komentarze
0 comment