
views
CO TO JEST, TEN „PĘCHERZYK ?
Ten niepozorny organ, nazywany często błędnie woreczkiem żółciowym, przechowuje wyprodukowaną w wątrobie żółć, która w razie potrzeby jest uwalniana. „Potrzeba” następuje stosunkowo często, jako że niestety dieta współczesnego człowieka pozostawia bardzo wiele do życzenia. Poprzez dostarezenie dużej porcji zmagazynowanej i zagęszczonej żółci pęcherzyk wspomaga wątrobę w rozkładzie tłuszczy w spożywanym przez nas pokarmie.
DLACZEGO BOLI MNIE BRZUCH?
Czasami tak się przyzwyczajamy do dolegliwości żołądkowych, że po prostu zbywamy je machnięciem ręki. Przyczyną widu niekomfortowych przypadłości układu trawiennego może być problem z pęcherzykiem żółciowym - z wzdęciami na czele i biegunką na przemian, z zaparciami niedaleko w tyle. Najczęstszą dolegliwością dotykającą nasze pęcherzyki jest zapalenie zarówno pęcherzyka, jak i przewodów żółciowych oraz kamica, które to prowadzą - nieleczone - do licznych, bardzo nieprzyjemnych powikłań, takich jak np. rak pęcherzyka żółciowego.
W celu wczesnego wykrycia problemów pęcherzyka wskazane jest okresowe badanie USG. Stosuje się również badanie okolic wątroby za pomocą rezonansu magnetycznego (kosztowne, ale skuteczne), a także cholecystografię.
JAK ZAPOBIEGAĆ CHOROBIE?
To, co jemy, ma znaczący wpływ na stan żółci produkowanej w wątrobie. Ta z kolei, w razie odstępstwa od równowagi w swoim składzie chemicznym, jest odpowiedzialna za najwięcej szkód w funkcjonowaniu pęcherzyka, wątroby, jak również samego żołądka. Zaburzony jest wtedy proces emulgowania tłuszczy, wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wydalania cholesterolu, toksyn, pozostałości leków oraz substancji nieorganicznych, takich jak związki miedzi, cynku i rtęci.
Z CZEGO TRZEBA ZREZYGNOWAĆ?
Niestety, z wielu bardzo smacznych produktów. Przede wszystkim unikać należy spożywania w nadmiernej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdują się one głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak pełnotłuste pro
dukty mleczne, tłuste mięsa i przetwory' (wieprzowina, dziczyzna, kiełbasy, podroby), a także w olejach: kokosowym i palmowym. Ponadto do grupy zwiększonego ryzyka zaliczamy stałe tłuszcze roślinne, takie jak margaryna czy masło roślinne, należące do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych trans.
Bardzo istotne natomiast jest dostarczenie organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć ich samemu, a są one niezbędne w procesie regulacji poziomu zarówno złego, jak i dobrego cholesterolu.
Bogate w te kwasy tłuszczowe są oleje roślinne tłoczone na zimno, a także ryby oraz orzechy włoskie. Kwasy tłuszczowe omega 6 znaleźć możemy w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, arachidowym, sezamowym czy sojowym. Należy pamiętać, żeby nie używać tłuszczy bogatych w kwasy omega 6 do smażenia, gdyż poddane obróbce termicznej są szkodliwe dla zdrowia. Ponadto dla utrzymania naszego pęcherzyka oraz wątroby w dobrej kondycji wskazane jest spożywanie dużej ilości witaminy C, która działa oczyszczającego i ochronnie na wątrobę produkującą cenną dla naszego organizmu żółć.
Komentarze
0 comment