Kulinaria
Proszek mango i jego zastosowanie w kuchni
Proszkiem mango można przyprawić niemal każdą potrawę - idealnie pasuje przede wszystkim do dań typowo indyjskich, takich jak chutney, ale także do ziemniaków, którym nadaje charakterystyczny aromat. Kuchnia indyjska to nie tylko niezwykły, egzotyczny sma...
Jak smażyć, aby potrawy zachowały witaminy
Odpowiedni rodzaj tłuszczu, temperatura i czas smażenia to tylko niektóre z elementów technik zdrowego smażenia. Technika zdrowego smażenia pomaga zachować w potrawie większość witamin. I choć taka forma przygotowywania potraw kojarzy się na ogół z pyszny...
Na czym polega macerowanie?
Macerowanie wykorzystać można do prawie każdej potrawy. Metoda ta przydatna jest także, przy przechowywaniu żywności. Istotną rolę odgrywa czas maceracji. Macerowanie polega na poddaniu wyrobu spożywczego działaniu rozpuszczalnika, którym może być alkohol...
Jak ugotować jajko?
Jajka Mollet, jajka w koszulkach, jajka po wiedeńsku albo po szkocku... Czy wiesz, co się kryje pod tymi tajemniczymi nazwami? To ciekawa alternatywa dla jajek na twardo! Warto spróbować i zaskoczyć rodzinę nowym daniem
Jak wybrać i używać patelnię wok?
Wok nieodłącznie kojarzy się z kuchnią chińską. Przeczytaj co to tak naprawdę jest i dlaczego warto używać tego naczynia.
Jak zrobić polski bigos?
Potrawa czasochłonna, ale genialna w swojej prostocie. Już Adam Mickiewicz doceniał walory bigosu pisząc w „Panu Tadeuszu”:„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”Przepisów na bigos jest wiele i na sło...
Grzaniec – na piwie czy na winie?
Grzańce na winie pojawiają się na stolach Europejczyków szczególnie często podczas Świąt Bożego Narodzenia, ale można ich skosztować już znacznie wcześniej. To właśnie grzańce towarzyszą Niemcom, Szwedom oraz Norwegom podczas świątecznych jarmarków. A kto...
Nie wiedziałaś, że można to grillować! Co możesz wrzucić na rusz?
Karczek, kurczak, szaszłyki. Co niektórzy sięgają po kukurydzę, bakłażan i krewetki... co jeszcze można grillować a o czym pewnie nie wiesz?