views
Choć mniej znany od kurkumy, curry czy kminu, to i proszek z mango podbija obecnie europejskie stoły.
Indyjski sos - chutney
Tę niezwykłą przyprawę o kwaskowatym smaku, która w pierwszej chwili przypomina kwasek cytrynowy, przygotowuje się z niedojrzałych owoców mango. Spod cierpkiej, delikatnie kwaśnej nuty przebija delikatna słodycz, co stanowi bardzo efektowną kompozycję. Proszku mango używa się przede wszystkim przy przygotowaniu gęstego sosu idealnie komponującego się tak z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi. Do przygotowania sosu, znanego jako chutney (w wersji pikantnej), niezbędne są następujące produkty: proszek mango (ewentualnie dwa owoce mango, nie do końca dojrzałe), pełna szklanka octu winnego, 3 łyżki opłukanych rodzynek, pół szklanki cukru, pół łyżeczki sproszkowanego imbiru, 4 ząbki zmiażdżonego czosnku, pół łyżeczki chilli, 4 goździki, pół łyżeczki gorczycy, sól dla smaku, 100 ml wody, świeżo zmielony czarny pieprz. Do garnka należy wlać wodę, dolać ocet i do tego wsypać cały cukier. Mieszać, gotować na małym ogniu przez około 8-10 minut - powinno zostać w garnku około 150 ml płynu. Następnie przyprawiamy wszystkimi przyprawami (jeżeli zamiast proszku chcemy użyć owoców mango, to należy pokroić je w kostkę i dorzucić do garnka chwilę później). Po kilku minutach odcedzamy przyprawy i dodajemy czosnek oraz rodzynki. Gotujemy 5-10 minut.
Aloo Curry - kwintesencja smaku i aromatu
Danie to nie jest w Polsce znane przede wszystkim dlatego, że do jego przyrządzenia potrzebna jest znaczna ilość przypraw, najlepiej świeżych. Aloo Curry to ciekawie przyrządzone ziemniaki, do których przygotowania niezbędne są: 3 kartofle, 25 dag pieczarek, 3/4 szklanki oleju bądź oliwy, pół łyżeczki fenkulu, 1 łyżeczka chilli, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku, 1 łyżeczka soli, odrobina kurkumy, curry, 1 łyżeczka mielonego kminu oraz 2 małe łyżeczki proszku mango. Obrane i opłukane ziemniaki należy pokroić w plastry, po czym gotować przez około 15 minut - mają być miękkie, jednak nie mogą się rozpadać. Następnie na patelni należy rozgrzać tłuszcz i wrzucać kolejne przyprawy. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu około minutę. Do tego włożyć ziemniaki i smażyć jeszcze pięć minut.
Komentarze
0 comment