579
views
views
WOK jest naczyniem wielofunkcyjnym. Gdyby chcieć przyrównać jego właściwości do naczyń, które posiadamy w kuchni, spokojnie można by powiedzieć, że zastępuje komplet garnków i patelni.
Na jakie zalety WOKa powinno się zwrócić uwagę przy kupnie tego niezwykłego kuchennego naczynia?
- Oszczędność przede wszystkim
Doskonałość naczynia WOK polega na tym, że powstał on dla szybkiego i zdrowego gotowania. W wielu regionach Chin tysiące lat temu problemem było nie tylko co włożyć do WOKa, ale też jak to „coś” podgrzać, by nie zajmowało to dużo czasu i by nie potrzebne było wiele opału. Stąd też WOK ma półkolisty kształt. Idealne naczynie powinno być duże i mieć jak najmniejszą płaską powierzchnię na spodzie – wówczas produkty będą gotować się szybciej. - Wielofunkcyjność w wydaniu chińskim
Chińczycy używali i używają WOKa nie tylko do klasycznego smażenia, ale i gotowania na parze, smażenia w marynatach, na głębokim tłuszczu i w sosach, a także duszenia czy podgrzewania produktów obtoczonych ciastem. Jeśli więc macie nowe mieszkanie i zastanawiacie się nad pierwszymi garnkami, kupcie WOK. Zastąpi garnki i patelnie, a do tego oszczędzi energię. - Chropowate ścianki
Najistotniejsze w przypadku WOKa jest tworzywo, z jakiego została wykonana patelnia. Wybór mamy pomiędzy stalowymi i żeliwnymi wersjami, cienkie blachy pokryte różnego rodzaju emaliami nie bardzo nadają się na prawdziwe chińskie gotowanie. Chodzi bowiem o to, by wewnętrzne ścianki były chropowate, to znacznie ułatwia gotowanie. - Długie ciepło
Kształt WOKa ma jeszcze jedną zaletę, można do niego dużo włożyć, a i tak całość pozostanie ciepła. Produkty układają się na ścianach naczynia i pozostają ciągle ciepłe. - Jaki materiał?
WOKi, jakie znajdziemy w naszych sklepach mogą być żeliwne, stalowe a nawet ceramiczne. Jeżeli chcemy kupić WOKa, którego używać będziemy zamiennie do patelni, najlepiej wybrać stal węglową, ponieważ będzie najbardziej uniwersalna. Jeżeli chcemy kupić osobne naczynia do gotowania i osobne do smażenia, zastanówmy się nad duetem żeliwo + stal.
Nie dajmy się nabrać na „supertrwałe” powierzchnie czy utwardzania, jeśli zdecydujemy się na żeliwo, na pewno będziemy zadowoleni zarówno ze smażenia na co dzień, jak i gotowania zup raz do czasu. Tylko nie zapominajmy o pokrywce, dzięki niej będziemy mogli dusić i gotować cudowne zupy. - Jaka wielkość?
Najbardziej uniwersalne będą WOKi o średnicy około 30-40 cm. Są oczywiście znacznie większe egzemplarze, które osiągają nawet metr średnicy, w codziennym gotowaniu mogą być jednak uciążliwe. - Ile może/musi kosztować WOK?
Patelnie nazywane WOK znajdziemy w supermarketach już za 7 zł, jednak prawdopodobieństwo, że za tę cenę dostaniemy coś trwałego i dobrego jest znikome. Okazyjnie WOK stalowy prosto z Chin można kupić już za 30-40 zł. Pamiętajmy, że te oryginalne naczynia przeznaczone są do gotowania wyłącznie na otwartym ogniu.
Jeśli szukamy czegoś ze wzmocnionej stali, ale bez niklu i chcemy gotować na kuchence indukcyjnej, musimy przygotować się na wydatek rzędu nawet 400 do 600 zł. Duże, bezniklowe naczynia ze szklanym szkieletem i kolorowym zewnętrzem kosztują od 900 do 1400 zł i można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek. Zależnie od rodzaju kuchenki, wybierajmy naczynie albo gładkie z dołu, albo takie z rowkiem, umożliwiającym jego stabilne utrzymanie na palniku.
Komentarze
0 comment