views
Właściwie spienione mleko to jedna z najistotniejszych broni w arsenale każdego baristy. Gdy już opanujemy tę umiejętność, możemy cieszyć się gęsto spienionym macchiato, artystycznym latte czy też cappuccino z masą pysznej pianki. Jak wiadomo, umiejętność ta jest też wyjątkowo satysfakcjonująca.
Zapewnia również awans na wyższy poziom parzenia kawy. Spienione mleko i espresso tworzą idealne połączenie, a zdolność spienienia mleka pozwala wzbić się ponad zwykłe czarne espresso i komponować napoje bliższe tym podawanym w kawiarniach. Nie zapominajmy też, że przyrządzenie podczas niedzielnego lunchu espresso rodem z Włoch na każdym zrobi wrażenie. Najlepiej skrywany sekret dotyczący spieniania mleka to fakt, iż jest to niezwykle proste. Po opanowaniu podstaw i kilku próbach robi się to bez zastanowienia.
Potrzebny sprzęt
dzbanek
ekspres do kawy z dyszą do spieniania mleka termometr
mleko
Krok 1
Spienianie mleka to bardzo stylowy rytuał, jeśli więc chcemy spróbować sił w artystycznym przyrządzaniu latte, potrzebujemy dzbanka z zaostrzonym dzióbkiem. Dzbanki dostępne są w wielu rozmiarach, ale w tym przypadku nie potrzeba zbyt dużego. Nie decydujmy się na większy niż 600 ml, inaczej trudno będzie kontrolować temperaturę mleka.
Krok 2
Wlej mleko Nalej mleko do dzbanka. Powinno być zimne i prosto z lodówki.
Krok 3
Przyłóż dyszę
Przechyl lekko dzbanek tak, by dysza do spieniania znajdowała się tuż pod powierzchnią mleka. Po włączeniu urządzenia powinien pojawić się wir oraz głośny odgłos zasysania.
Krok 4
Przesuń końcówkę dyszy bliżej powierzchni. Jeśli wykonasz to poprawnie, mleko zostanie wciągnięte w wir i spieni w gęstszą „mikropiankę” - a więc dokładnie ten rodzaj piany, którego bariści używają do wykonywania artystycznych wzorów na latte.
Krok 5
Przesuń dzbanek
Podczas gdy mleko pieni się i zyskuje na objętości, należy przesuwać dzbanek tak, by końcówka dyszy cały czas znajdowała się tuż pod powierzchnią mleka i tworzyła bańki.
Krok 6
Gdy objętość mleka zwiększy się o połowę, wsuń dyszę głębiej do dzbanka, aby ogrzać całość mleka. Nie przekraczajmy jednak temperatury 70°C. wówczas bowiem białko się zetnie, a piana zniszczy.
W kontrolowaniu tego procesu pomaga termometr, jeśli jednak nim nie dysponujemy, wystarczy trzymać rękę na dzbanku i zakończyć spienianie, gdy zrobi się nieprzyjemnie gorący.
Krok 7
Wlej do filiżanki
Zastukaj w dzbanek, żeby banieczki mleka nieco opadły i wlej je do swojego espresso.
Komentarze
0 comment