Jak zrobić fasolkę po bretońsku aby nie powodowała wzdęć?
Jak zrobić fasolkę po bretońsku aby nie powodowała wzdęć?
Można wprowadzić kilka zmian, aby to smaczne danie nie powodowało dużych problemów gastrycznych.

Fasola jest źródłem wielocukrów, które są słabo trawione i dłużej przebywają w jelitach, w jelicie grubym ulegają procesom fermentacji, w wyniku której powstaje nadmierna ilość gazów. Jeśli do dania użyjemy mniej fasoli, a więcej sosu pomidorowego wówczas wzdęcia będą mniejsze, ’ bo głównego źródła gazów będzie mniej. Pozbywając się wody z moczenia i gotowania fasoli pozbywamy się lektyny, która hamuje rozkładanie białka roślinnego w jelitach. Zalegające białka również powodują wzdęcia. Podobnie tłuszcz i tłuste mięsa fermentują w jelitach i powodują gromadzenie gazów. Wskazane jest, aby do potrawy dodać zioła przyspieszające trawienie i poprawiające perystaltykę jelit. Po zjedzeniu fasolki zaleca się wypicie ciepłego naparu mięty, rumianku lub melisy.

Sprytne sposoby na fasolkę po bretońsku

✓    Zrób fasolkę rzadszą, użyj mniej fasoli na rzecz większej ilości sosu pomidorowego.

✓    Fasolę mocz w zimnej wodzie przez 10-12 godzin, następnie odlej ją, zalej nową, ugotuj i ponownie wylej wodę, sos zrób na bazie nowej wody, passaty lub innego sosu pomidorowego

Nie dodawaj podsmażanej cebuli i czosnku, dodaj zaś warzywa okopowe.- marchewkę i pietruszkę.

Dopraw majerankiem, kminkiem, koprem włoskim. Zamiast kiełbasy i boczku dodaj szynkę lub skrawki pieczeni (są chudsze).

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!