views
Fasola jest źródłem wielocukrów, które są słabo trawione i dłużej przebywają w jelitach, w jelicie grubym ulegają procesom fermentacji, w wyniku której powstaje nadmierna ilość gazów. Jeśli do dania użyjemy mniej fasoli, a więcej sosu pomidorowego wówczas wzdęcia będą mniejsze, ’ bo głównego źródła gazów będzie mniej. Pozbywając się wody z moczenia i gotowania fasoli pozbywamy się lektyny, która hamuje rozkładanie białka roślinnego w jelitach. Zalegające białka również powodują wzdęcia. Podobnie tłuszcz i tłuste mięsa fermentują w jelitach i powodują gromadzenie gazów. Wskazane jest, aby do potrawy dodać zioła przyspieszające trawienie i poprawiające perystaltykę jelit. Po zjedzeniu fasolki zaleca się wypicie ciepłego naparu mięty, rumianku lub melisy.
Sprytne sposoby na fasolkę po bretońsku
✓ Zrób fasolkę rzadszą, użyj mniej fasoli na rzecz większej ilości sosu pomidorowego.
✓ Fasolę mocz w zimnej wodzie przez 10-12 godzin, następnie odlej ją, zalej nową, ugotuj i ponownie wylej wodę, sos zrób na bazie nowej wody, passaty lub innego sosu pomidorowego
Nie dodawaj podsmażanej cebuli i czosnku, dodaj zaś warzywa okopowe.- marchewkę i pietruszkę.
Dopraw majerankiem, kminkiem, koprem włoskim. Zamiast kiełbasy i boczku dodaj szynkę lub skrawki pieczeni (są chudsze).
Komentarze
0 comment