views
Grill to wyposażenie każdego ogrodu. Przed jego zakupem należy zorientować się w ich gatunkach oraz zastanowić się nad jego zastosowaniem i częstotliwością użytkowania go.
Grille blaszane
Palenisko oraz ich stelaż wykonany jest z metalu. Ich zaletą jest niska waga, dzięki czemu grill blaszany łatwo przenieść w dowolne miejsce ogrodu czy tarasu. Wiele modeli zaopatrzonych jest w kółka, które dodatkowo ułatwiają ich transport.
Niektóre modele grilli blaszanych posiadają popielnik, który ułatwia oczyszczanie grilla oraz dostarczenie powietrza od dołu grilla, co ułatwia utrzymanie odpowiedniej temperatury.
W przypadku wyboru grilla blaszanego dla całej rodziny zalecany jest stabilny model o sporej powierzchni rusztu.
Grille żeliwne
Grille żeliwne charakteryzują się sporą wagą. Są znacznie cięższe od grilli blaszanych a przez to i stabilniejsze. Wpływ na to ma materiał, z jakiego grill jest wykonany. Jest ono odporne na działanie wysokiej temperatury, utrzymuje długo ciepło.
Grille żeliwne są odporne na uszkodzenia, dzięki czemu jego zakup to wydatek na lata. Palenisko w grillu żeliwnym nie przypala się.
Grille betonowe
Grill betonowy jest grillem stacjonarnym i bardzo ciężkim. Miejsce jego lokalizacji musi być przemyślane, bowiem takiego grilla nie przenosi się.
Grill betonowy jest trwały i odporny na warunki atmosferyczne, dlatego może przezimować na zewnątrz po jego okryciu. Palenisko betonowego grilla jest spore, toteż może posłużyć podczas niejednej dużej uroczystości zorganizowanej w ogrodzie.
Jaki rodzaj grilla jest najzdrowszy?
Wiele badań wskazuje, że najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia jest przygotowywanie potraw na grillu elektrycznym. Powstaje wtedy nawet 40 razy mniej szkodliwych związków niż w przypadku grillowania z użyciem węgla drzewnego. Używając grilla elektrycznego, jesteśmy w stanie kontrolować temperaturę
Komentarze
0 comment