718
views
views
Nie wiemy, jakich składników używano do przyrządzania napojów miłosnych. Recepturom otrzymanym od podsądnych w trakcie procesów czarownic nie można ufać, gdyż zeznania były wymuszane torturami. W1323 roku w Irlandii spalono na stosie niejaką Petronillę de Meath, która zeznała, iż sporządzała napój miłosny z wywaru z mięsa wydry, pająków, naparstnicy i mózgu nieochrzczonych niemowląt.
Bardziej prawdopodobny wydaje się przepis na napój miłosny sporządzony przez astrologa Helwiga Dietericha, który mieszkał w Strasburgu około roku 1627.
Zalecał on zarówno wysiew, jak i zrywanie roślin tylko podczas korzystnego układu i planet. Czarny ciemiernik mógł być zerwany (nie ścinany!) tylko przez bosą, biało odzianą czarownicę, prawą ręką, a następnie: przełożony do lewej. Werbenę zaś powinno się zbierać, gdy na niebie widoczny jest Syriusz, kiedy nie widać ani Słońca, ani Księżyca; gałązki jemioły mogły być zebrane tylko sześć dni po nowiu. Na podobne wskazówki natykamy się przy-sporządzaniu amuletów.
Komentarze
0 comment