views
W czerwcu, co 2-3 lata warto wykopać cebule tulipanów. Następnie należy je wysuszyć, rozdzielić, oczyścić, posortować i układać w ażurowych koszyczkach, w których przeczekają do września. Jest bardzo ważne, aby nie zostawiać tulipanów w tym samym miejscu przez wiele lat. Niekorzystnie wpływa to na zdrowotność cebul.
Z każdym rokiem zmniejsza się też miejsce dla powstających nowych cebul. Zaczyna brakować im również składników odżywczych w glebie. Wszystko to powoduje, że rośliny są słabsze i gorzej kwitną.
Cebule wykopujemy po zakończeniu wegetacji, gdy liście zaczynają żółknąć, a sucha łuska na cebuli jest brązowa. Termin ten jest zależny od warunków pogodowych i od odmiany tulipanów. Najczęściej ma to miejsce od połowy czerwca i trwa do połowy lipca.
Po wykopaniu cebule rozkładamy w plastikowych ażurowych skrzyneczkach i suszymy w suchym, przewiewnym pomieszczeniu ogrodowym przeznaczonym m.in. na przechowywanie narzędzi i sprzętu ogrodniczego.
Po 2-3 dniach rozdzielamy cebule i sortujemy zgodnie z wielkością i odmianami.
Cebule mające ok. 10 cm w obwodzie wysadzamy we wrześniu na właściwe rabaty. Drobniejsze, które prawdopodobnie są za małe, by zakwitnąć, sadzimy na oddzielnej rabacie. Będzie to materiał rozmnożeniowy na przyszłość.
Warto także regularnie przeglądać przechowywane cebule i usuwać te z oznakami uszkodzeń i chorób. Jest to bardzo ważne, gdyż choroby mogą łatwo przenieść się na zdrowe cebule i jesienią nie będzie co wysadzić na rabaty.
Komentarze
0 comment