views
To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia z pewnością wiemy. W okresie przedzimowym i zimowym powinniśmy szczególnie pamiętać o tym, aby zaczynać dzień od pożywnego i pełnowartościowego posiłku. Od momentu zjedzenia ostatniego posiłku, przez noc, aż do rana nasz organizm zaczyna odczuwać deficyt glukozy, która odpowiada za pracę mózgu, a także pośrednio wpływa na uczucie sytości. Dlatego też tak ważne jest to, aby rano zjeść coś porządnego. Głupim pomysłem jest zaspakajanie głodu kubkiem kawy lub wyjście z domu bez zjedzenia czegokolwiek. Konsekwencją takiego zachowania jest spożywanie dużych ilości jedzenia (często niezdrowego, np. słodycze, fast food) w późniejszych godzinach. Takie niezdrowe nawyki żywieniowe są niebezpieczne, szczególnie w okresie jesienno – zimowym, ponieważ jest to czas niskich temperatur, a nasz organizm potrzebuje energii, aby utrzymać odpowiednią temperaturę ciała.
Zastanówmy się więc, co jeść na śniadanie, aby nasz organizm odpowiednio funkcjonował. Mimo, iż ogólnie panuje moda na odchudzanie i spożywanie jak najmniejszej ilości kalorii w ciągu dnia, podczas zimy możemy pozwolić sobie na bardziej obfite śniadanka. W końcu to wszystko dla naszego zdrowia. Wybierajmy zatem produkty z różnorodnych grup, aby nasza dieta była prawidłowo zbilansowana. Starajmy się spożywać produkty, które dostarczą nam potrzebna ilość energii, a także takie, które oczyszczą organizm z toksyn, solidnie zabezpiecza nas przed wirusami i wzmocnią naszą odporność.
Oto kilka produktów, które powinniśmy uwzględnić w naszym zimowym jadłospisie:
- ryby i orzechy włoskie – są bogatym źródłem białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają wzmacniająca na naszą odporność przed infekcjami
- masło lub margaryna – najlepiej jest używać tych produktów zamiennie. Dobrym pomysłem jest także częste stosowanie oliwy z oliwek, ponieważ produkty te są bogate w tłuszcze oraz w witaminę E, która jest doskonały przeciwutleniaczem
- soja i soczewica – doskonałe źródła białka roślinnego i izoflawonów, które działają na organizm oczyszczająco i wzmacniają naszą odporność
- pełnoziarniste pieczywo lub płatki z pełnego ziarna - dzięki zawartych w nich węglowodanach złożonych szybko odczuwamy uczucie sytości. Oprócz tego produkty te są idealną propozycja na śniadanie, ponieważ zawierają duże ilości deficytowej rano glukozy
Poza spożywaniem wymienionych produktów, warto zwracać uwagę na to, aby dostarczać naszemu organizmowi duże ilości witaminy C i E, które wzmacniają nasz organizm i chronią go przed chorobotwórczymi wirusami. Dobrze jest także zapewnić naszemu organizmami odpowiednie dawki takich minerałów jak żelazo i selen, ponieważ pierwiastki te oczyszczają nasz organizm z toksyn i regulują odpowiednią temperaturę naszego ciała.
Oczywiście wszystkie posiłki poza śniadaniem także odgrywają ważną rolę. Pamiętajmy, żeby jeść co najmniej 2-3 urozmaicone posiłki, najlepiej zawierające wymienione powyżej produkty. Dobrze jest także codziennie jeść zupę warzywną, ponieważ działa ona rozgrzewająco. Oczywiście ważne jest to, aby jeść powoli i bez pośpiechu, z pewnością korzystnie wpłynie to nasz metabolizm. Warto także skorzystać z produktów z domowej apteczki. Pijąc regularnie zieloną herbatę z dodatkiem soku malinowego lub imbiru uchronimy się przed infekcjami. A kiedy już dopadnie nasz przeziębienie, pamiętajmy o naturalnych lekach takich jak czarny bez, miód, cebula czy też czosnek.
Mimo iż pogoda może nie zachęcać nas do jakiekolwiek ruchu i jedyna rzecz na jaką mamy ochotę to wylegiwanie się pod kocem na kanapie, powinniśmy zadbać o regularną dawkę ruchu. Dzięki codziennym spacerom wzmocni się nasz układ immunologiczny, a także poprawi się nasze samopoczucie, dzięki porcji świeżego powietrza.
Jak więc widzimy warto jest zadbać o nasz organizm przed nadejściem zimy. Jeżeli będziemy pamiętać o wyżej wymienionych rzeczach będziemy w lepszej kondycji i w lepszym nastroju.
Komentarze
0 comment