Jak sprawdzić czy grzyb jest jadalny? Czym różnią się grzyby jadalne od trujących? Jakie grzyby jadalne można pomylić z trującymi?
Jak sprawdzić czy grzyb jest jadalny? Czym różnią się grzyby jadalne od trujących? Jakie grzyby jadalne można pomylić z trującymi?
Które grzyby można włożyć do koszyka? Ta wiedza jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i życia. Idziesz na grzyby? Unikaj tych błędów.

Początkujący zbieracze powinni iść do lasu z doświadczonym grzybiarzem. Dobrym pomysłem jest zabranie atlasu grzybów. Wiele gatunków jadalnych oraz trujących i niejadalnych jest do siebie podobnych np. borowika szlachetnego łatwo pomylić z goryczakiem żółciowym.  Ten drugi nie jest trujący, ale nie nadaje się do jedzenia.

Jadalną czubajkę kanię łatwo pomylić z trojącym muchomorem zielonawym, a smardza ze szkodliwą piestrzenicą kasztanowatą.

Mleczaja rydza z trującym mleczajem wełnianką, a pieprznika jadalnego z trojącą w dużych ilościach lisówką pomarańczową.

Istnieją różne mity nt. sprawdzania grzybów:

1. Popicie trojących grzybów alkoholem zmniejsza działanie toksyn. W rzeczywistości tylko bardziej uszkodzi wątrobę.

2. Wszystkie trujące grzyby są okropne w smaku, a tymczasem Muchomor sromotnikowy ma słodki, migdałowy smak.

3. Gotowanie załatwi sprawę. Nawet długa obróbka termiczna nie osłabi działania toksyn.

Nie masz pewności, czy dany grzyb jest jadalny? W takim przypadku zastosuj najbezpieczniejszą metodę sprawdzenia, czy jest jadalny... po prostu zostaw go w lesie. Ta metoda uchroni ciebie oraz całą twoją rodzinę przed ewentualnym zjedzeniem trującego grzyba, a tym samym uchroni was przed śmiercią lub bardzo poważnymi powikłaniami z przeszczepem wątroby włącznie.

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!