
views
Jak powstaje słód.
Aby otrzymać słód, zwilżają jęczmień wodą i mokry pozostawiają na dni kilka w temperaturze 15°. Ziarna zaczynają powoli kiełkować i w ich wnętrzu zachodzą wtedy zmiany, a mianowicie krochmal, zawarty w mące ziarna jęczmiennego, zamienia się w cukier. Gdy przemiana ta zaczyna się uskuteczniać, przenoszą ziarna do suszarni. Jest to gładka, podziurawiona blacha, ogrzewana od spodu parą. Na niej to suszą ziarna, ażeby przerwać proces kiełkowania i, w różnym stopniu susząc, nadać ziarnom odpowiednią barwę. Jest to gładka, podziurawiona blacha, ogrzewana od spodu parą. Na niej to suszą ziarna, ażeby przerwać proces kiełkowania i, w różnym stopniu susząc, nadać ziarnom odpowiednią barwę. Stosownie do stopnia wysuszenia, odróżnia się słód żółty, bursztynowo-żółty i brunatny; nadto otrzymuje się jeszcze słód koloru palonej kawy, używany do zabarwienia porteru i ciemnego piwa.
Czym jest brzeczka piwna?
Po tej czynności oczyszczają słód z kiełków i śrutują, czyli rozdrabiają go pomiędzy kamieniami młyńskimi, albo w specjalnych młynach i przystępują do wyrabiania brzeczki piwnej. W tym celu rozdrobiony słód parzą wodą gorącą i po pewnym czasie robią wyciąg, ekstrakt piwny, który już zawiera wszystkie rozpuszczalne części jęczmienia i w którym cały krochmal zamienił się w cukier. Nierozpuszczalne resztki jęczmienia, po oddzieleniu ich od brzeczki, stanowią dobrą paszę dla bydła. ‘
Do brzeczki dosypują chmielu, który nadaje piwu przyjemną woń i gorycz. Ugotowaną tym sposobem brzeczkę filtrują i ostudzają w wielkich płaskich zbiornikach.
Fermentacja brzeczki piwnej.
Po zupełnym ostudzeniu brzeczkę czyli, jak nazywają, młode piwo, przelewają do wielkich kadzi o podwójnym dnie dziurkowatym i dodają do niej drożdży. Wtedy piwo zaczyna dalej fermentować, gdyż cukier, w nim zawarty, zamienia się w alkohol i kwas węglany.
Po 7 do 10 dniach fermentowania otrzymujemy piwo, które już pić można; ściągają je w beczki, gdzie przez pewien czas jeszcze fermentuje i klaruje się. Przed ukończeniem fermentacji zlewają piwo w butelki, ażeby nasyciło się kwasem węglanym, który nadaje piwu smak orzeźwiający i tworzy pianę.
Bywają różne gatunki piwa z różnymi zawartościami alkoholu, cukru, chmielu, białka, różnie zabarwione i różne w smaku. Piwo owsiane jest słodkawe i zawiera mało alkoholu.
Piwa mocniejsze przechowują się dłużej; słabsze szybko kwaśnieją, przyczyni alkohol zamienia się w ocet. Najlepiej przechowywać piwo w lodowniach, chłód bowiem powstrzymuje fermentację octową.
Piwo bywa także fałszowane za pomocą cukru przypalonego, aloesu itp., a dla trwałości dolewają kwasu salicylowego, co jednak jest szkodliwe i prawnie wzbronione. Sfałszowanie można łatwo poznać po smaku.
Piwowarstwo w Polsce jest bardzo rozwinięte. Liczne browary znajdują się w każdym mieście, zwłaszcza tam, gdzie jest dobra woda studzienna. Jęczmień, owies i chmiel rodzą się na ziemi naszej znakomicie.
Komentarze
0 comment