views
Rukolę, zwaną rokiettą siewną, warto wysiać do ogródka pod koniec kwietnia. Mało osób wie, że to warzywo sałatkowe kupowane w supermarketach jest rośliną wyjątkowo łatwą do uprawy. Wysiewamy ją prosto do gruntu tak jak sałatę czy rzodkiewkę.
Dla uzyskania okazalszych jadalnych liści powinniśmy zbyt gęste wschody regularnie przerwać. Możemy też ją rozpikować jako pojedyncze roślinki, wtedy uzyskamy największe egzemplarze.
Rukolę warto sukcesywnie wysiewać aż do sierpnia, zapewnimy sobie wtedy zbiory do końca lata.
To warzywo o pikantnym, lekko orzechowym smaku wylansowali Włosi. U nas staje się coraz bardziej popularne, choć nie wszystkim odpowiada jej zdecydowany smak. Najlepiej stopniowo się do niej przyzwyczajać, dodając ją na początku w małych ilościach do sałatek. Świetnie komponuje się smakowo z pomidorami, żółtym serem, fetą, wołowiną, jajkami, sałatą kruchą i oliwą z oliwek.
Surówka z utartej marchewki, jabłka i kilku listków rokietty siewnej z odrobiną majonezu jest świetnym dodatkiem do mięsnego obiadu. Rukola reguluje również trawienie i zawiera dużo witaminy C.
Komentarze
0 comment