Słyszałem, że niektóre ryby, które zjadamy, mogą być trująct
Słyszałem, że niektóre ryby, które zjadamy, mogą być trująct
Wśród 20 tys. gatunków ryb przeszło 700 wytwarza substancje toksyczne. Aż 500 gatunków to ryby trujące (substancję szkodliwą magazynują w swoich narządach lub tkankach, a do zatrucia dochodzi po spożyciu ich mięsa), zaś około 220 gatunków to ryby jadowite, które aktywnie polują na ofiary.

U wielu bardzo popularnych gatunków ryb można znaleźć substancje trujące. Węgorze, liny, tuńczyki, zawierają silną toksynę w swej krwi działającą hemolitycznie. Śmierć może wystąpić tylko po wprowadzeniu tej toksyny pozajelitowe (iniekcje). Kiedy spożywamy surowe mięso makreli, może dojść do zatrucia, które przypomina objawami zatrucie histaminą - występują bóle głowy, wymioty, uczucie gorąca na twarzy, wysypka pokrzywkowa, nie powodują one jednak groźnych następstw. Również ikra wielu gatunków ryb może działać toksycznie. Jedną z najsilniej działających trucizn jest tetrodotoksyna. która poraża ośrodkowy układ nerwowy i mięśnie oddechowe, wywołując śmierć przez uduszenie. Wytwarzana jest w gonadach i wątrobie ryb z rodzin;, najeżkowatych (Tetraodontidae) stanowiących przysmak w Japonii, gdzie spożywa się te ryby w postaci tradycyjnej potrawy zwanej fugu (rocznie umiera 100 osób).

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!