views
U wielu bardzo popularnych gatunków ryb można znaleźć substancje trujące. Węgorze, liny, tuńczyki, zawierają silną toksynę w swej krwi działającą hemolitycznie. Śmierć może wystąpić tylko po wprowadzeniu tej toksyny pozajelitowe (iniekcje). Kiedy spożywamy surowe mięso makreli, może dojść do zatrucia, które przypomina objawami zatrucie histaminą - występują bóle głowy, wymioty, uczucie gorąca na twarzy, wysypka pokrzywkowa, nie powodują one jednak groźnych następstw. Również ikra wielu gatunków ryb może działać toksycznie. Jedną z najsilniej działających trucizn jest tetrodotoksyna. która poraża ośrodkowy układ nerwowy i mięśnie oddechowe, wywołując śmierć przez uduszenie. Wytwarzana jest w gonadach i wątrobie ryb z rodzin;, najeżkowatych (Tetraodontidae) stanowiących przysmak w Japonii, gdzie spożywa się te ryby w postaci tradycyjnej potrawy zwanej fugu (rocznie umiera 100 osób).
Komentarze
0 comment