Co jeść żeby mieć dobrą pamięć, czyli dieta na pamięć oraz koncentrację?
Co jeść żeby mieć dobrą pamięć, czyli dieta na pamięć oraz koncentrację?
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania. Kondycja naszego mózgu i zdolność koncentracji zależą w dużej mierze od pełnowartościowej diety. Pokarmy bogate w witaminy, glukozę i lecytynę są niezastąpionymi wspomagaczami pamięci.

Naoliwić mechanizm
Kłopoty z pamięcią w starszym wieku nie zawsze muszą oznaczać poważne powikłania neurologiczne. Z upływem czasu ośrodki kory mózgowej w sposób naturalny ulegają osłabieniu. Zdolność mózgu do przyswajania nowych informacji maleje, słabnie także umiejętność myślenia abstrakcyjnego i możliwość odnalezienia w pamięci pewnych faktów.

- Umysł działa jak potężna maszyna. Ma wielkie możliwości, ale jeśli nie zadbamy o jego odpowiedni stan techniczny, wówczas nie będzie działać prawidłowo. Seniorzy powinni trenować pamięć i wspomagać ją składnikami odżywczymi, które będą jak zastrzyk energii dla zmęczonego umysłu.

- Bardzo często spotykam się z sytuacjami, kiedy podopieczny nie może sobie przypomnieć drobnych faktów z dnia poprzedniego. Dla seniorów często jest to bardzo przykra sytuacja. Starszym osobom trudno pogodzić się z tym, że ich pamięć nie działa już idealnie. Zdrowa dieta pozytywnie wpływa na mózg, ale w krótszej perspektywie poprawia także samopoczucie.

Umysł pełen wigoru - czego potrzebujemy?
Mózg zajmuje tylko 2 proc. masy ludzkiego ciała, ale ilość pochłanianej przez niego energii sięga aż 25 proc. zużywanej przez organizm. Dlatego tak ważne jest dbanie o odpowiednią wartość kaloryczną, dostarczając organizmowi w węglowodany, tłuszcze i białka w odpowiednio zbilansowanych ilościach.

W przypadku węglowodanów, największy wpływ na ośrodkowy układ nerwowy ma glukoza. Optymalna dzienna dawka wynosi 140g. Jednak nie może być ona jedynym źródłem energii dla organizmu, bo jej zbyt duża ilość to prosta droga do nagłego przyrostu tkanki tłuszczowej.

Dlatego oprócz glukozy potrzebujemy także węglowodanów złożonych, które znajdziemy w produktach zbożowych. - Seniorom poleca się brązowy ryż, gruboziarniste kasze, ciemne pieczywo i przede wszystkim owoce. To czego powinny się wystrzegać starsze osoby to białe pieczywo i zbyt duże ilości słodyczy. Zamiast sięgać po cukier lub kolejny batonik, który ma nam dostarczyć energii, warto regularnie spożywać produkty pełnoziarniste, a dla urozmaicenia zjeść owoc lub warzywo.

Aby nie zapominać
Węglowodany stymulują mózg do pracy. Z kolei białka są jego podstawowym budulcem. Odpowiadają także za regenerację zniszczonych neuronów i połączeń między nimi.
- Aby zapewnić odpowiednią dostawę tych składników powinniśmy spożywać przede wszystkim drób, ryby oraz sery, jaja i przetwory mleczne. Chude mięso i ryby morskie to prawdziwe dobrodziejstwo także ze względu na dawkę kwasów omega 3, które stymulują naszą pamięć i koncentrację.

Dla kondycji umysłu osoby starszej bardzo ważna jest sprawność krążenia krwi, czyli właściwe ukrwienie i dotlenienie mózgu. Za te funkcje odpowiada lecytyna. Jest budulcem ścian komórek, opóźnia także procesy starzenia. Dodatkowo obniża obecność we krwi tzw. złego cholesterolu przez co minimalizuje wystąpienie miażdżycy naczyń krwionośnych, niedokrwienia serca i mózgu.

Niedobór lecytyny poznajemy po tym, że jesteśmy ospali, nasze zdolności pamięciowe i koncentracja spadają. Możemy ją znaleźć w wielu preparatach poprawiających pamięć, które są dostępne w aptekach. - Łykanie tabletek z lecytyną nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem. Seniorzy często przyjmują tak dużo ilości lekarstw, że dodatkowe pigułki mogą być obciążeniem dla żołądka. Najlepiej szukać naturalnych źródeł. Lecytynę znajdziemy w wątróbce, ziarnach soi, orzeszkach ziemnych i włoskich, żółtkach jaj, kiełkach pszenicy.

W naszym codziennym jadłospisie warto zawrzeć także witaminy z grupy B odpowiedzialne za sprawność układu nerwowego, przenoszące tlen żelazo oraz stymulujący inteligencję cynk. To wszystko znajdziemy w pestkach dyni, winogronach i śliwkach. Warto sięgnąć także po wywar z siemienia lnianego, który choć może do najsmaczniejszych nie należy, ale jest prawdziwym dobrodziejstwem dla naszej pamięci. Warto zmienić swoje nawyki żywieniowe nawet gdy jesteśmy już w kwiecie wieku. Intelektualna sprawność do późnych lat naszej jesieni jest przecież kluczem do dobrego samopoczucia.

Przykładowy jadłospis w diecie wzmacniającej pamięć:

Śniadanie: chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem, masło, sałata, szynka drobiowa, ser żółty, pomidor, natka pietruszki, herbata zielona

II śniadanie: banan, kefir naturalny
obiad: ziemniaki gotowane, mięso z piersi kurczaka pieczone w przyprawach, olej do pieczenia, fasolka szparagowa gotowana, sok wieloowocowy

Przekąska: orzechy włoskie

Kolacja: chleb żytni razowy wieloziarnisty, masło, sałata, tuńczyk w sosie własnym, kiełki soi, sok marchwiowy

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!