Czym grozi jedzenie chipsów? Dlaczego chipsy tuczą? Jakie chipsy są zdrowe?
Czym grozi jedzenie chipsów? Dlaczego chipsy tuczą? Jakie chipsy są zdrowe?
Lubisz chipsy? Ta popularna przekąska występuje niemal na całym świecie. Choć może różnić się formą, bądź smakiem, mało kto potrafi się jej oprzeć... W Polsce najpopularniejsze są chipsy ziemniaczane. Przez jednych uwielbiane, a przez innych demonizowane

MAŁA PORCJA DOBREJ JAKOŚCI CHIPSÓW ZAWIERA:

•    140 kcal                                                            

•    3 g białka

•    2 g błonnika

•    290 mg sodu

•    800 mg potasu


•    2 g tłuszczu

•    0 mg cholesterolu

•    26 g węglowodanów

•    0 g cukru

Popularne w chipsach konserwanty, choć dopuszczone przez Unię Europejską, mogą powodować alergie i podrażniać błonę śluzową.

Wyklęty glutaminian sodu w kuchni Azji znany jest od wieków. Jest zwyczajnie niegroźnym wzmacniaczem smaku. Chipsy z suszu ziemniaczanego zawierają do 3x więcej kalorii, a ziemniaki w procesie suszenia tracą także 90% witaminy A.

Najlepsze chipsy powstają na nieutwardzanym oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz oliwie

Unikaj oleju palmowego.

Jego produkcja wkrótce doszczętnie zniszczy lasy deszczowe w Indonezji. Pieczone chipsy wcale nie muszą być zdrowsze, zawierają one nawet 3x więcej akrylamidu. Przyczynia się on do powstawania nowotworów, zagraża układom nerwowemu i krwionośnemu.

Im mniej soli, tym lepiej. Chroń układ krwionośny i wybieraj zdrowsze chipsy z południa Europy!

Komentarze

https://minds.pl/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Nikt jeszcze nie napisał komentarza!