views
MAŁA PORCJA DOBREJ JAKOŚCI CHIPSÓW ZAWIERA:
• 140 kcal
• 3 g białka
• 2 g błonnika
• 290 mg sodu
• 800 mg potasu
• 2 g tłuszczu
• 0 mg cholesterolu
• 26 g węglowodanów
• 0 g cukru
Popularne w chipsach konserwanty, choć dopuszczone przez Unię Europejską, mogą powodować alergie i podrażniać błonę śluzową.
Wyklęty glutaminian sodu w kuchni Azji znany jest od wieków. Jest zwyczajnie niegroźnym wzmacniaczem smaku. Chipsy z suszu ziemniaczanego zawierają do 3x więcej kalorii, a ziemniaki w procesie suszenia tracą także 90% witaminy A.
Najlepsze chipsy powstają na nieutwardzanym oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz oliwie
Unikaj oleju palmowego.
Jego produkcja wkrótce doszczętnie zniszczy lasy deszczowe w Indonezji. Pieczone chipsy wcale nie muszą być zdrowsze, zawierają one nawet 3x więcej akrylamidu. Przyczynia się on do powstawania nowotworów, zagraża układom nerwowemu i krwionośnemu.
Im mniej soli, tym lepiej. Chroń układ krwionośny i wybieraj zdrowsze chipsy z południa Europy!
Komentarze
0 comment