Jak długo gotować jajka? Jak gotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały? Jak długo trzeba gotować jajka na twardo lub miękko?

• Gotowanie jajek Istnieją dwa sposoby gotowania jajek

 - tradycyjny oraz „na luzie”. Metoda tradycyjna polega na włożeniu ostrożnie jajek do wrzątku. Rondel trzeba przykryć, a kiedy woda znów zawrze, ustawić minutnik na 3 minuty, jeśli chcemy jajka na miękko, lub na 13, jeśli wolimy je na twardo. Po upływie tego czasu należy zdjąć rondel z ognia i wylać z niego wodę. Jajka na miękko jemy zazwyczaj natychmiast po ugotowaniu, a jeśli chcemy przechowywać w lodówce jajka ugotowane na twardo, najpierw należy je schłodzić pod strumieniem zimnej wody (dzięki temu łatwiej je będzie też obrać ze skorupki). Metoda „na luzie” nie wymaga użycia minutnika. Należy włożyć jajka do rondla i zalać je zimną wodą. Postawić na dużym ogniu, a kiedy woda zawrze, natychmiast wyłączyć gaz i przykryć rondel.

Po około 20 minutach jajka będą tak samo twarde, jak po 13 minutach gotowania we wrzątku. Tyle tylko, że dokonasz swojego wkładu w walkę z globalnym ociepleniem, oszczędzając planecie 13 minut spalania energii. Nie musisz wyjmować jajek z gorącej wody po 20 minutach.

To tylko absolutne minimum.

Pamiętaj jednak, by nie trzymać ich w wodzie zbyt długo, bo po jakimś czasie białka zrobią się nieco gumowate, a żółtka pokryje zielonkawy nalot (absolutnie nieszkodliwy, choć - zdaniem niektórych - nieapetyczny).

Jeśli natomiast wolisz jajka ugotowane na miękko, wyjmij je z wody po 5 minutach.

Twoja Ocena